Open gelicentieerde bronnen gebruiken in onderwijsmateriaal
Veel auteurs die open access publiceren kiezen voor een Creative Commons (CC)-licentie waarin de voorwaarden waaronder hun publicatie door derden gebruikt mag worden zijn vastgelegd. Wanneer er geen open licentie is toegekend, moet je de maker toestemming vragen voor hergebruik van de betreffende bron in jouw onderwijsmateriaal.
Creative Commons-licenties
Hieronder vind je een uitleg van de vier bouwstenen van CC-licenties. Deze bouwstenen kunnen gecombineerd worden tot . De bijbehorende gebruiksvoorwaarden hebben gevolgen voor hergebruik van op deze manier gelicentieerde bronnen in onderwijsmateriaal.
BY (Attribution)
De CC-BY-licentie biedt de meest uitgebreide mogelijkheden tot hergebruik. Bij hergebruik van een werk met deze licentie moet je naast het vermelden van de naam van de auteur ook aangeven of je veranderingen hebt aangebracht.
ND (No Derivatives)
Je mag alleen de oorspronkelijke versie van het werk kopi毛ren en verspreiden, en geen afgeleide vormen. Deze versie verbiedt je bijvoorbeeld om een vertaling van het werk te maken en te delen.
NC (Non-Commercial)
Werken met een NC-licentie mogen alleen worden gebruikt voor non-commerci毛le doeleinden.
SA (Share Alike)
Werken met een SA-licentie mag je alleen verspreiden onder dezelfde voorwaarden. Ze mogen niet worden gecombineerd met een ander werk onder een licentie met meer restricties.
CC-0 (publiek domein)
Werken met een behoren tot het publiek domein. Deze werken mag je zonder toestemming kopi毛ren, veranderen, verspreiden en uitvoeren, zelfs voor commerci毛le doeleinden.
Meer informatie over CC-licenties
Op de website van Creative Commons vind je en de voorwaarden waaraan bronvermelding moet voldoen.
Vragen
Heb je vragen over het gebruik van bronnen met een open licentie in jouw onderwijsmateriaal, neem dan contact met ons op.