Materiaal met auteursrecht delen met studenten
Op de meeste materialen in het onderwijs zit auteursrecht, ook wel copyright genoemd. Denk daarbij aan artikelen en boeken, maar ook aan afbeeldingen en bladmuziek. Lees hier hoe je dit onderwijsmateriaal met studenten deelt zonder auteursrechten te schenden.
Schend je auteursrecht? Dan kan jouw faculteit daarvoor een boete krijgen.
Materiaal met copyright delen
Hieronder vind je per type onderwijsmateriaal verschillende manieren om het materiaal te delen met studenten. Je kunt de aanwijzingen gebruiken als een stappenplan. Probeer altijd eerste de eerste optie en ga door naar de volgende als dit niet lukt.
Voor alle deelopties en type materialen geldt: vermeld altijd de bron. Ook als je een link deelt naar het materiaal.
Easy Access-regeling
In de zijn afspraken vastgelegd tussen en uitgevers, vertegenwoordigd door Stichting UvO (Uitgeversorganisatie voor Onderwijslicenties). De afspraken gaan over het opnemen van bepaalde soorten bronnen in onderwijsmateriaal dat binnen de universiteit wordt gebruikt. Deze afspraak maakt het mogelijk om materiaal te delen waarvan geen link beschikbaar is of waarvoor er geen afspraak is met de uitgever. Hiervoor betaalt de 乐鱼后台 een vergoeding aan de uitgevers via Stichting UvO.
Copyrightcheck-tool
Vanaf september 2025 wordt materiaal dat is ge眉pload in Brightspace gescand met de Copyrightcheck-tool. Met deze tool wordt gecontroleerd of het materiaal voldoet aan de afspraken van de Easy Access-regeling. Upload je materiaal dat de afspraak niet naleeft? Dan krijg je bericht via jouw faculteit.
Open leermaterialen delen
Open leermaterialen zijn, net als open access-publicaties, voor iedereen toegankelijk en gratis te gebruiken. Is het onderwijsmateriaal dat je wilt delen open materiaal? Lees hoe je open materiaal kan delen met studenten.