Antwoordaanpassingen tijdens het tentamen, handig of juist niet?

Veel studenten krijgen tijdens hun schooltijd te horen dat ze bij tentamens nooit hun eerste ingeving moeten veranderen. Deze overtuiging is wijdverbreid; docenten op de middelbare school geven dit advies regelmatig mee. Toch blijkt uit onderzoek dat deze strategie niet altijd de beste is. Studenten die bewust omgaan met hun onzekerheid en hun antwoorden strategisch aanpassen, verbeteren juist vaak hun score. Hoe kun je studenten hierbij helpen?
First instinct fallacy
Onderzoek laat zien dat hoe zeker je was over je eerste ingeving belangrijk is bij de beslissing om het antwoord te gaan veranderen. In het onderzoek laten ze studenten die zeker waren van hun eerste antwoord dit niet wijzigen. Eerste ingevingen waar studenten aan twijfelden mochten zij wel wijzigen. Studenten die deze strategie hanteerden, verbeterden hun score op het tentamen. Dit duidt erop dat studenten die hun onzekerheid systematisch evalueren en een beredeneerde keuze maken, baat kunnen hebben bij het aanpassen van antwoorden. Toch blijft er bij veel studenten de overtuiging bestaan dat hun eerste keuze altijd de beste is – een fenomeen dat bekendstaat als de ‘first instinct fallacy’.
Studenten helpen via confidence tracking
Als docent kun je studenten ondersteunen bij een effectieve aanpak van antwoordaanpassingen door hen de strategie van confidence tracking aan te leren. Dit houdt in dat studenten expliciet aangeven hoe zeker ze zijn van hun antwoord en hier bewust mee omgaan tijdens het nakijken van hun eigen werk.
- Werk in rondes: Stimuleer studenten om een eerste ronde te maken waarin ze alle vragen beantwoorden en daarbij noteren hoe zeker ze van hun antwoord zijn. In een tweede ronde kunnen ze zich vervolgens richten op de vragen waarbij ze onzekerheid hebben aangegeven.
- Gebruik een markeersysteem: Bij digitale toetsing kunnen studenten gebruikmaken van sterretjes of andere markeringen om twijfelvragen te onderscheiden. Bij papieren tentamens kunnen ze bijvoorbeeld een klein teken zetten bij vragen waarover ze twijfelen.
- Reflecteer op de effectiviteit: Moedig studenten aan om na het tentamen na te gaan of hun aangepaste antwoorden daadwerkelijk verbeteringen opleverden. Dit helpt hen om hun zelfregulatie en toetsstrategie te verfijnen.
Door studenten deze gestructureerde aanpak te laten hanteren, help je hen om bewuster en effectiever om te gaan met antwoordaanpassingen, waardoor ze niet alleen beter presteren, maar ook hun toetsvaardigheden ontwikkelen.
Wil je in je onderwijs effectiever aandacht besteden aan vaardigheden? Of sparren over een vaardighedenleerlijn of opdracht in je cursus? Dan kun je bij ons terecht voor een professioneel consult. Voor ÀÖÓãºǫ́-medewerkers zijn er geen kosten verbonden aan het professioneel consult.