Utrecht University Repository: de groene route naar open access
De groene route in open access publiceren betekent dat je jouw artikel of boekhoofdstuk open access beschikbaar wordt in de Utrecht University Repository.
De inhoud van de repository is doorzoekbaar via het , onderdeel van het Europese OpenAire. Alle publicaties in de Utrecht University Repository zijn ook vindbaar via zoekmachines en .
Hoe werkt de groene route?
Jouw publicaties worden in de repository opgenomen , het onderzoeksinformatiesysteem dat de 乐鱼后台 gebruikt. De geregistreerde publicaties worden ook opgenomen in de Utrecht University Repository.
Korte wetenschappelijke publicaties (artikelen, conference proceedings, publicaties in vaktijdschriften en hoofdstukken uit edited volumes) die closed access gepubliceerd zijn, worden door de bibliotheek zes maanden na de publicatie automatisch open access gemaakt. De bibliotheek gebruikt hiervoor de gepubliceerde versie (ook wel de version of record genoemd).
Taverne-regeling
Dit is onderdeel van het open access beleid van de 乐鱼后台. We maken daarbij gebruik van de .
Zelf een versie uploaden in Pure
De universiteitsbibliotheek uploadt meestal jouw publicatie in Pure. Heeft de bibliotheek geen toegang tot de full text? Bijvoorbeeld omdat het gepubliceerd is in een gesloten tijdschrift of omdat het een gedrukte publicatie is?. De bibliotheek controleert dan of de versie open access kan worden gemaakt.
Hieronder vind je uitleg over de versies:
- Gepubliceerde versie (of Published version, Publisher's PDF, VOR, Version of Record): Dit is de versie die door de uitgever is opgemaakt en gepubliceerd. De gepubliceerde versie heeft een DOI van het tijdschrift. De Taverne-regeling geldt voor deze versie.
- Author Accepted Manuscript (of AAM, Postprint, accepted version, accepted manuscript, AM): Deze versie heeft een peer review gehad en is geaccepteerd voor publicatie. Maar, het heeft nog niet de opmaak van het tijdschrift. De Rights Retention strategie kan je op deze versie toepassen.
- Preprint (of submitted version, Author's Manuscript, original manuscript): De originele versie je die indient bij een tijdschrift. Het is nog niet door het peerreview proces beoordeeld.
Rights Retention strategie
Onderzoekers die financiering krijgen van een cOAlitionS-financier (bijvoorbeeld NWO of ERC) zijn sinds 2021 verplicht om hun publicaties open beschikbaar te maken zonder embargo. Als jouw artikel gepubliceerd is in een gesloten tijdschrift kan je aan deze eis voldoen door gebruik te maken van de . Hiermee kunnen onderzoekers de definitieve versie van hun manuscript (de Author Accepted Manuscript of AAM) publiceren in de Utrecht University Repository onder een CC-BY licentie. Dit is ook mogelijk als de uitgever van het tijdschrift waarin het uiteindelijke stuk gepubliceerd wordt hier restricties op gelegd heeft.
Vragen?
Met vragen over Pure kun je terecht bij jouw .
Vragen over de Utrecht University Repository kun je mailen naar: bibliotheek.publishingsupport@uu.nl.