Over SIM

Het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM) is h茅t expertisecentrum op het gebied van mensenrechtenonderzoek en -educatie aan de 乐鱼后台. Met een rijke traditie en een scherp oog voor huidige en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van mensenrechten, is het SIM een toonaangevend academisch onderzoeksinstituut en de thuisbasis van een levendige, interdisciplinaire en internationale groep onderzoekers, docenten en promovendi.

Het SIM doet interdisciplinair onderzoek, biedt internationaal geori毛nteerde studieprogramma's aan, en organiseert een scala aan activiteiten op het gebied van mensenrechten.

Het SIM maakt deel uit van een aantal toonaangevende nationale en internationale netwerken op het gebied van mensenrechten, waaronder het Netherlands Network for Human Rights Research, de Association of Human Rights Institutes en de Global Campus of Human Rights.

Geschiedenis

Het SIM is in 1981 opgericht als een onderzoeksondersteunend instituut voor een groep Nederlandse mensenrechtenorganisaties, en is in de loop der tijd steeds meer ge茂ntegreerd in de 乐鱼后台. De mensenrechtendatabases van het SIM hebben jarenlang bijgedragen aan het online toegankelijk en doorzoekbaar maken van mensenrechtenmateriaal voor iedereen. Dit zijn onder andere de teksten van mensenrechtenverdragen, jurisprudentie, algemene commentaren en concluderende observaties van de mensenrechteninstellingen van de Verenigde Naties. Sinds 2015 zijn deze databases beschikbaar via de  van de Verenigde Naties.

Het SIM was een van de oprichters van de Netherlands Network for Human Rights Research en is de thuisbasis van het internationale wetenschappelijke tijdschrift Netherlands Quarterly of Human Rights. 

Beroemde mensenrechtenonderzoekers hebben sinds de oprichting leiding gegeven aan het SIM, waaronder Hans Thoolen, Manfred Nowak, Peter Baehr, Cees Flinterman en Jenny Goldschmidt. De huidige directeur van het SIM is Antoine Buyse.

Honoraire en emeriti hoogleraren en onderzoekers

Een aantal bekende mensenrechtenonderzoekers zijn als honorair of emeritus hoogleraar of onderzoeker nog steeds verbonden aan en actief voor het SIM: