NWO-Spinozapremie voor economisch historicus Bas van Bavel
Hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland
Economisch historicus prof. dr. Bas van Bavel krijgt een NWO-Spinozapremie van 2,5 miljoen euro. De Spinozapremie is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. De faculteitshoogleraar Transities van Economie en Samenleving is een van 鈥檚 werelds grootste experts op het gebied van sociaaleconomische geschiedenis. Hij ontwikkelde een geheel nieuwe visie op de rol van de markteconomie in onze samenleving.
Volgens de selectiecommissie voor de Spinozapremie heeft Van Bavel een brede belangstelling en een krachtige onderzoeksagenda, waarbij hij steeds verrassende, originele invalshoeken weet te vinden. Hij staat internationaal zeer hoog aangeschreven, schrijft in gezaghebbende internationale vakbladen en won een groot aantal prijzen.
Veerkrachtige samenlevingen
Van Bavel ontwikkelde een geheel nieuwe visie op de rol van de markteconomie in onze samenleving. In het spraakmakende boek De onzichtbare hand 鈥 hoe markteconomie毛n opkomen en neergaan weerlegt van Bavel het idee dat onze markteconomie een onmisbare voorwaarde voor welvaart en rechtsstaat is. Zijn onderzoek wordt gedreven door de vraag hoe samenlevingen zich op de lange termijn ontwikkelen en wat verklaringen zijn voor verschillen in ontwikkeling. Wat maakt de ene samenleving succesvoller en veerkrachtiger dan de ander?
Vertrekkend van een scherpe focus op fundamentele problemen 鈥 de maatschappelijke effecten op de lange termijn van markteconomie毛n, de beheersing van catastrofen 鈥 toetst Bas van Bavel bestaande theorie毛n en formuleert in heldere termen zijn vernieuwende inzichten.
Geschiedenis benutten
Om die vragen te beantwoorden is historisch inzicht nodig. Van Bavel: 鈥淏elangrijke vragen waar we nu voor staan zijn het behoud van onze leefomgeving, de welvaartsgroei en een billijke verdeling van welvaart, de ontwikkeling van open samenlevingen, en het vinden van nieuwe vormen van samenwerking tussen mensen en groepen mensen.
鈥淚n alle gevallen gaat het om processen die zich heel geleidelijk afspelen. Om een fundamenteel inzicht in het verloop van die processen te krijgen, en de drijvende krachten er achter bloot te leggen, moeten we dus de geschiedenis benutten. De geschiedenis geeft voor mij ook de kans om theorie毛n uit de economie en andere sociale wetenschappen te toetsen aan wat er werkelijk is gebeurd, dus de stap te zetten van theorie naar empirische toetsing.鈥
Ik wil met het geld van de Spinozapremie onderzoeken hoe sommige samenlevingen er in bepaalde periodes in slaagden een zo groot mogelijke welvaart 鈥 in een brede zin opgevat 鈥 voor een zo groot mogelijk deel van de bevolking te realiseren. Een soort zoektocht naar de institutionele voorwaarden voor een 鈥済oede samenleving鈥, waarbij ik er van uitga dat die op allerlei manieren vorm kan krijgen.
Completer beeld via interdisciplinaire samenwerking
Van Bavel kijkt over de grenzen van zijn eigen discipline heen en werkt samen met economen, sociologen, politicologen en ethici: 鈥淰oor mij is interdisciplinariteit, of althans het combineren van expertise uit verschillende disciplines, heel belangrijk, omdat het zo mogelijk wordt om een vraagstuk op verschillende manieren te belichten, waardoor er een veel completer beeld ontstaat.
鈥淶o heb ik geleerd van economen, die een vraagstuk formaliseren en je daardoor dwingen tot scherpte en het expliciet maken van veronderstelde causale verbanden. Van filosofen heb ik geleerd om normatieve veranderstellingen niet impliciet te laten, maar te benoemen en zo zichtbaar en ook toetsbaar te maken. Door samen te werken met sociale wetenschappers begrijp ik nu meer over de interactie tussen processen op het niveau van de samenleving als geheel, met processen binnen en tussen organisaties en groepen, dus op het meso-niveau, en met de handelingen van individuele mensen.鈥
Instituties voor open samenlevingen
Van Bavel is academisch directeur van Instituties voor open samenlevingen, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de 乐鱼后台 gericht op de ontwikkeling en uitbouw van de fundamenten voor open samenlevingen. Zoals decaan prof. dr. Keimpe Algra aangeeft 鈥渃ombineert Bas van Bavel zijn baanbrekende wetenschappelijke werk met visionair en inspirerend leiderschap van het strategische thema Instituties, als primus inter pares in een sterk team, en met een duidelijke publieke presentie.鈥
Bas weet op heel natuurlijke wijze onderzoekers uit zeer verschillende disciplines met elkaar te verbinden om gezamenlijk te werken aan de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. Als echte teamspeler is hij een parel aan onze universitaire kroon. Wij zijn dan ook zeer trots op hem.
Wetenschappelijke carri猫re
Na zijn promotie in 1993 begon Van Bavel als KNAW research fellow aan de Universiteit van Amsterdam en post-doctoraal onderzoeker aan de Universiteit Gent. Eerst onderzocht hij de opkomst en organisatie van markten in laat-middeleeuws Holland. Daarna breidde hij zijn onderzoeksterrein uit naar economische groei en stagnatie in het pre-industri毛le tijdperk in Irak, Itali毛 en de Lage Landen.
De afgelopen jaren onderzocht Van Bavel de veerkracht van West-Europese samenlevingen, nadat hij in 2013 de prestigieuze ERC advanced grant van de Europese onderzoeksraad had gewonnen. In datzelfde jaar werd hij gekozen als lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij is ook bijzonder succesvol als trekker van 鈥橭p weg naar veerkrachtige samenlevingen鈥, een van de routes uit de Nationale Wetenschapsagenda.
Schaalvergroting katalysator voor ongelijkheid
Het zijn natuurwetten die de vermogensongelijkheid in de samenleving opstuwen. Tenzij de samenleving tegenwicht biedt, bijvoorbeeld door wetgeving.
Geschiedenislessen voor een veerkrachtige toekomst
鈥淒e situatie voor en na een grote schok kan ons meer vertellen over de kenmerken van een veerkrachtige samenleving.鈥
Groot interview met Bas van Bavel in NRC over ondergang vrijemarkteconomie
鈥淚k zeg niet dat 茅茅n systeem zaligmakend is en dat de vrije markt als uitwisselingsmechanisme fout is, maar als de markt dominant wordt, gaat het mis.鈥
De onzichtbare hand - Hoe markteconomie毛n opkomen en neergaan
鈥淶odra de markten dominant worden, raakt de vrijheid opgebruikt en wordt ze uitgehold door economische onvrijheid.鈥