Alzheimer grensoverschrijdend aanpakken vanuit het brein

Gentherapie kan sleutel zijn tot bescherming tegen ziekte

De ziekte van Alzheimer is mogelijk aan te pakken door hersencellen zelf alzheimermedicijnen te laten maken. Onderzoeker Niels Reinders toonde aan dat deze aanpak in principe werkt in het lab. Nu richt hij zich op de volgende stap: zijn idee ontwikkelen tot een behandelmethode, waar wereldwijd miljoenen pati毛nten bij gebaat kunnen zijn.

Dr. Niels Reinders
Dr. Niels Reinders (漏 LegHetVast / RTL4)

De ziekte van Alzheimer lijkt haast niet te stoppen. Al decennialang bijten wetenschappers en artsen zich stuk op de slopende ziekte. Onderzoekers houden er rekening mee dat het aantal alzheimer-pati毛nten is verdubbeld of zelfs verdrievoudigd rond het jaar 2050. Wat kan de ziekte, met zijn verwoestende gevolgen voor het geheugen en andere hersenfuncties, tegenhouden?

Veel onderzoekers die alzheimer willen aanpakken, richten zich op het eiwit b猫ta-amylo茂d. In de hersenen van alzheimerpati毛nten is relatief veel van dit eiwit te zien, waar het samenklontert en hersencellen aantast. Door dat eiwit aan te pakken, moet de ziekte te bestrijden zijn, is de gedachte. Maar hoewel deze aanpak enige vooruitgang boekt, blijven de resultaten beperkt. Een medicijn lijkt na decennialang onderzoek nog ver weg.

Verbindingen beschermen

Niels Reinders
Dr. Niels Reinders (漏 LegHetVast / RTL4)

Neurowetenschapper Niels Reinders en zijn team kozen ervoor een andere weg in te slaan. In plaats van alleen te kijken naar b猫ta-amylo茂d richten zij zich op verbindingen tussen hersencellen. Deze verbindingen, ook wel synapsen genoemd, zijn cruciaal voor de werking van het brein. 

Bij alzheimerpati毛nten met cognitieve achteruitgang is vaak te zien dat deze verbindingen langzaam maar zeker verdwijnen. Door juist de verbindingen te beschermen, moet het mogelijk zijn om de hersenfunctie van alzheimerpati毛nten te behouden, verwacht Reinders.

Contactpunten intact

In de strategie van Reinders is een sleutelrol is weggelegd voor een paar lichaamseigen mini-eiwitten, ook wel peptides genoemd. Het draait om de mini-eiwitten PTENPDZ en GluA23y, die kunnen voorkomen dat de synapsen aangetast raken. Eerdere onderzoeken met proefdieren waren hoopgevend. Wetenschappers zagen bij die proeven dat de eiwitten de cognitieve symptomen voor de ziekte van Alzheimer kunnen verminderen.

De grens over

Het slechte nieuws is dat je niet zomaar deze peptides kunt toedienen met bijvoorbeeld een injectie of via voeding. De eiwitten zullen dan niet of nauwelijks de hersenen bereiken, omdat ze niet het filter kunnen passeren dat de hersenen normaal gesproken beschermt tegen ongewenste stoffen.

Deze zogeheten bloed-hersen-barri猫re blijkt een onneembare horde voor PTENPDZ en GluA23y. Het is ook geen optie om de eiwitten te injecteren in de hersenen, omdat de eiwitten instabiel zijn en snel afbreken. Zo鈥檔 invasieve injectie zou zeer vaak moeten plaatsvinden, waarschijnlijk meermaals per dag, en kan bovendien permanente beschadiging aan hersencellen veroorzaken.

Een groot voordeel van onze aanpak is dat het lichaamseigen DNA onveranderd blijft.

Een oplossing kan zijn om de hersenen zelf de peptiden te laten produceren. Dat kan door hersencellen een extra stukje DNA te geven dat ze aanzet geeft om de peptiden te maken. Het stukje DNA komt in de cellen terecht via onschuldige virusdeeltjes die de bloed-hersen-barri猫re wel kunnen overbruggen. Wanneer de cellen eenmaal de code in zich dragen, gaan ze de beschermende eiwitten produceren. 

鈥淓en groot voordeel van deze aanpak is dat de code naast het eigen DNA van de cel komt te liggen鈥, zegt Reinders. 鈥淗et lichaamseigen DNA blijft dus onveranderd.鈥

Verbindingen blijven intact

Dat de eiwitten daadwerkelijk kunnen beschermen, bleek onlangs uit experimenten van Reinders en collega鈥檚.

Bij dat onderzoek lieten ze hersencellen van ratten de mini-eiwitten produceren. Ze stelden daarna de cellen bloot aan eiwitten die tijdens de ziekte van Alzheimer synapsen aantasten en cognitieve symptomen veroorzaken. De hersencellen in dat onderzoek stamden af van cellen uit de hippocampus. Dat hersengebied is belangrijk voor het geheugen en wordt bij de ziekte van Alzheimer meestal als eerste getroffen.

De uitkomsten van het onderzoek zijn veelbelovend: in de hersencellen die de beschermende eiwitten aanmaakten, bleven de synapsen intact.

Verder ontrafelen

Reinders en zijn team willen nu met verder onderzoek ontrafelen hoe dit werkt. Ook willen ze achterhalen wat de beste manier is om de productie van beschermende eiwitten op gang te brengen. De inzichten die hieruit voortvloeien kunnen uiteindelijk leiden tot medicijnen die de gevolgen alzheimer remmen of zelfs voorkomen.

Mijn droom is dat wij straks met 茅茅n behandeling de symptomen van de ziekte van Alzheimer kunnen aanpakken.

In een nieuwe aflevering van het tv-programma , te zien bij RTL 4, vertelt Reinders over zijn onderzoek en zijn persoonlijke relatie tot de ziekte van Alzheimer. Kort nadat Reinders zich als wetenschapper begon te verdiepen in de ziekte, kreeg zijn moeder de diagnose Alzheimer. Het doorlopen van deze ziekte met zijn moeder vormt een extra motivatie voor Reinders om de gevolgen van alzheimer te ontrafelen 茅n aan te pakken. 

鈥淢ijn droom is dat wij straks met 茅茅n behandeling de symptomen van de ziekte van Alzheimer kunnen aanpakken鈥, zegt Reinders. 鈥淓n ik denk dat mijn onderzoek ons daar dichterbij brengt.鈥

De aflevering van Briljante Breinen is te zien bij RTL 4 op 13 oktober 2024 (om 13:30 uur). Ook is de aflevering te bekijken bij . Kies daar voor aflevering 7. Bekijk hieronder een vooraankondiging van de aflevering.