Na de opleiding
Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit niet opgeleid voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Hiermee kun je na je studie alle kanten op.
Er zijn maar weinig studenten die na een bacheloropleiding direct de arbeidsmarkt opgaan; 85% van de studenten gaat verder met een master (bron: 1CijferHO - VSNU, oktober 2021).
Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Je kunt door in de wetenschap of je zoekt een baan in het bedrijfsleven, in de beleids- of adviessector en in het onderwijs. Het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.
Bekijk de mogelijke beroepen na het doen van de opleiding Scheikunde.
Aansluitende masters
De masters van de ÀÖÓãºǫ́ die het best aansluiten op je Scheikunde bachelordiploma zijn:
Op het kruispunt van scheikundige, biologische en fysische wetenschappen leer je de functies van cellen op moleculair niveau begrijpen. Daarnaast is er ook een koppeling met bioinformatica.
Het programma is ontworpen om dit unieke onderzoeksveld over te brengen op een nieuwe generatie studenten. De nadruk ligt het doen van onderzoek. Er wordt gebruik gemaakt van een multidisciplinaire aanpak. Je zult veel verschillende hoogstaande technieken leren, zoals geavanceerde methodologie in de genetica, celbiologie en/of structurele biologie. Je zult bijvoorbeeld leren welke scheikundige processen een rol spelen bij genetica.
Ook leer je de functies van cellen op moleculair niveau begrijpen en de theorie achter biomoleculaire technieken zoals massaspectrometrie, X-ray diffractie en nuclear magnetic resonance en cellulaire technieken zoals lichtmicroscopie. De focus van de master ligt op het ontwikkelen van onderzoeksvaardigheden en het toepassen van de geleerde theorie. Verder biedt het programma je de vrijheid om je te specialiseren in een specifiek veld binnen de biomoleculaire wetenschappen.
Nanomaterialen zijn essentiële bouwstenen die kunnen zorgen voor een milieuvriendelijke productie van chemicaliën, licht kunnen omzetten naar energie en noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van snellere computers en beter transport van medicijnen. Deze master geeft je veel kennis en praktische ervaring met nieuwe nanomaterialen en hun synthese, structuur en toepassingen zoals katalysatoren en colloïdale kristallen. De expertise die je in deze master verkrijgt, geeft je de mogelijkheid om te werken aan een duurzamere maatschappij.
Onze maatschappij wordt geconfronteerd met grote transities in het gebruik van energie, hulpbronnen en materialen. Deze transities leiden ons richting een duurzame samenleving die steunt op circulair gebruik. Deze tweejarige master biedt je de vaardigheden en kennis om te werken aan een betere toekomst. Naast een sterke theoretische en experimentele basis in de scheikunde, verwerf je vaardigheden en hulpmiddelen om chemische processen te begrijpen in de bredere context van gezondheid, milieu en samenleving. Je doet praktijkervaring op met het ontwerpen van nieuwe, veilige en duurzame routes binnen het vakgebied.
Ook andere masters passen goed bij onze bachelor Scheikunde. Afhankelijk van je studieprogramma, met name je keuzevakken, zou je ook geaccepteerd kunnen worden voor deze andere masters binnen de ÀÖÓãºǫ́, een andere Nederlandse universiteit of in het buitenland.
Wat kunnen we leren van bloedvatensystemen in relatie tot crowd control en oplossingen voor files? Hoe verminderen de ogen van insecten de lichtvervuiling? Hoe kunnen we een gebouw creëren dat functioneert als een levend organisme of ecosysteem? Hoe kunnen we de wereld circulair en duurzaam maken door te leren van de natuur?
Wil je complexe wiskundige problemen combineren met de wereld om je heen? Wil je meer weten over de fysische processen in zowel de atmosfeer als de oceaan? Of werken aan de feitelijke processen en wetenschap achter milieufenomenen, zoals vervuiling (bijvoorbeeld de plastic soep) en de opwarming van de aarde?
Drug Innovation gaat over de vernieuwing en synthese van medicijnen en vaccins.
De hoeveelheid innovatieve en nieuwe medicijnen neemt af. Aangezien medicijnen een effectief en goedkoop middel zijn tegen gezondheidsproblemen is het belangrijk om deze trend om te draaien. Hoe maken we door middel van nieuwe technieken medicijnen die nog beter werken?
Je leert werken met de nieuwste technieken in laboratoria en krijgt de theoretische kennis die daarvoor nodig is. Onderzoeksvaardigheden doe je op in grote en kleine onderzoeksprojecten in je eigen voorkeursrichting.
Na je studie kun je verder onderzoek doen in (academische) ziekenhuizen, de farmaceutische of biotechnologische industrie.
Kennis van biologie, geochemie en sedimentaire geologie komen samen in dit programma.
Veranderingen in de beweging van de aarde rond de zon en de activiteit van levende organismen, in bijzonder van de mens, veroorzaken verandering in het klimaat en het functioneren van de verschillende milieus aan de aardoppervlakte. Veranderingen in het verleden van de aarde zijn in sedimenten terug te vinden. Dit programma richt zich erop de opgeslagen informatie in sedimenten te lezen en te interpreteren. Het doel is het samenspel van kosmische factoren, het leven op aarde, het klimaat en veranderingen in de lithosfeer, hydrosfeer en atmosfeer te begrijpen.
Sommige van deze verbanden kunnen in experimenten of in veldstudies direct onderzocht worden, andere zul je moeten reconstrueren uit de samenstelling van sedimenten.
Het masterprogramma Earth Structure and Dynamics richt zich op de samenstelling, structuur en evolutie van de korst, mantel en kern van de aarde.
De verbinding van geologische, geofysische, geochemische en geodetische observaties aan het oppervlak van de aarde met de natuurkundige processen die op deze planeet plaatsvinden, staat centraal binnen dit programma. Je komt er in deze studie achter hoe de aarde 'werkt'. Het is mogelijk om allerlei specialisaties te kiezen, variërend van theoretische geofysica tot pure geologie of geochemie. Sommige van de specialisaties kunnen gecombineerd worden met een samenhangend pakket van cursussen op het gebied van natuurlijke hulpbronnen, zoals olie en gas.
Alle schaalniveaus zijn belangrijk: van satellietbeelden tot veld- en laboratoriumexperimenten en van een globaal overzicht tot de microscoop. Ook computermodellen spelen een rol.
Duurzame productie, omgaan met energie en materialen en de toekomst van technologie op het gebied van energie zijn de kern van het masterprogramma Energy Science.
Dit programma geeft je inzicht in de historische ontwikkeling van het gebruik van energie en materiaal tot de huidige tijd (en de toekomst). Welke duurzame technologieën zoals zonnecellen, windenergie en biomassa kunnen we in de toekomst gebruiken? Wanneer zal zonne-energie een goed alternatief zijn voor fossiele brandstoffen? Is het beter om plastic te recyclen of te verbranden? Wat is belangrijker: nieuwe vormen van duurzame energie of de conservatie van huidige energiebronnen? Wat kunnen we bereiken met brandstofcellen?
Afgestudeerden zullen werken aan de transitie richting duurzame energie en materialen door toegepast onderzoek, werken als adviseur of als beleidsontwikkelaar bij de overheid.
Ben je nieuwsgierig naar de fundamentele eigenschappen van het universum op zowel de kleinste als de grootste schaal? Wil jij geavanceerde optische technieken ontwikkelen om kwantum-, bio- en nanomaterialen te bestuderen? Wil je materialen bouwen om nieuwe kwantumeigenschappen te bereiken? Ben je gefascineerd door hoe complexe zachte en biologische materie de wetten van de natuurkunde volgt? De master Experimental Physics daagt je uit om voorbij je nieuwsgierigheid en fascinatie te gaan.
Terwijl je innovatieve cursussen volgt en contact maakt met collega-internationale pioniers, vind je je grenzen opnieuw uit en verken je nieuwe perspectieven op echte duurzaamheidsuitdagingen. Alles om je klaar te stomen om nieuwe mogelijkheden te creëren die de wereld veranderen. Doe je mee?
Verdiep je vanuit een historisch en filosofisch perspectief in de unieke mix van fundamenten, uitvoering en cultuur in de wetenschap!
Hoe is de historische ontwikkeling van de wetenschap verlopen? Welke theorieën en uitvoeringen zijn in de loop der tijd voorbijgekomen? Deze vragen leer je in het perspectief te plaatsen van de culturele, sociale en institutionele factoren in het verleden. Daarnaast wordt aandacht besteed aan theorieën zoals de relativiteitstheorie, kwantummechanica, evolutie en moderne genetica.
Een typische baan voor afgestudeerden is een PhD. Anderen stromen door in de werelden van wetenschapscommunicatie, adviesbureaus of financiën.
Alles wat van belang is bij innovatie, zoals onderzoeksmethoden, theorieën en de praktijk leer je hier.
Innovation Sciences richt zich op de door wetenschap en technologie gedreven veranderingsprocessen binnen innovatiesystemen. Je leert over technologie en toepassingen, mensen en organisaties, management en strategie en beleid maken in de breedste zin van het woord. Deze onderwerpen worden allemaal behandeld op het gebied van innovaties en het realiseren hiervan.
Afgestudeerden kunnen bij de aanpak van problemen bètawetenschap met de sociale wetenschap combineren. Dit maakt hen geschikt voor leidinggevende functies op het gebied van innovatie.
Houd je van je vak, en wil je je kennis graag overdragen op leerlingen? Vind je het leuk om met jongeren te werken en wil je ze echt iets meegeven? Heb je (bijna) een vakinhoudelijke bachelor én een master afgerond? Volg dan de lerarenopleiding Leraar voorbereidend hoger onderwijs (LVHO) aan de ÀÖÓãºǫ́ en word leraar!
De oceaan is van vitaal belang voor onze economie, gezondheid en ons welzijn, het klimaat, voedsel en biodiversiteit. Door de toenemende impact, zoals vervuiling en CO2-uitstoot, verandert de oceaan snel. In deze master leer je hoe mariene systemen en processen op natuurlijke wijze functioneren – en hoe ze veranderen door menselijk ingrijpen.
Het gat tussen industrie en wetenschap te dichten; dat is het doel van dit masterprogramma.
Het is vooral interessant voor bachelorstudenten die geïnteresseerd zijn in bedrijven. De cursussen zijn zo opgesteld dat ze je helpen om je academische en wetenschappelijke kennis te ontwikkelen, terwijl je daarnaast inzicht verkrijgt in product- en procesontwikkeling. Je leert om problemen die ontstaan in het innovatieproces te identificeren en te managen. Om de stap naar de markt te maken, verdiep je je ook in financieel management, ondernemerschap, ICT-vaardigheden en milieuvraagstukken.
Afgestudeerden van dit programma zijn gekwalificeerd voor onderzoeks- en managementposities in innovatieve bedrijven, adviesbureaus of de overheid.
Je bent thuis in bètawetenschappen en wilt ook graag het sociale belang van dit vakgebied overbrengen aan anderen.
Er is een sterke behoefte aan professionals die het gat tussen wetenschap en het publiek kunnen dichten.
Niet alleen als je docent wilt worden, maar ook als je (wetenschaps)communicatie in brede zin interessant vindt, volg je dit programma. Stage is een belangrijk onderdeel: op een school, of bij educatieve instellingen, zoals wetenschapmusea, ziekenhuizen en universiteiten.
Welke veranderingen zijn nodig om duurzame oplossingen voor milieukwesties te vinden?
Als je door middel van wetenschappelijk onderzoek een bijdrage wilt leveren aan een duurzamere samenleving moet je goede onderzoeksvaardigheden ontwikkelen en deze toe kunnen passen op allerlei onderwerpen die gerelateerd zijn aan duurzame ontwikkeling. Dat leer je in deze master. Je specialiseert je in Energy & Materials, Global Change & Ecosystems, Environmental Governance of International Development.
Afgestudeerden doen onderzoek als PhD, bij een adviesbureau, de overheid, in een bedrijf of NGO (non-gouvernementele organisatie, zoals Greenpeace).
Wil je de fundamentele principes van de natuurkunde verkennen om het universum en de wereld om ons heen beter te begrijpen? Ben je nieuwsgierig naar allerlei onderwerpen in de theoretische natuurkunde, van de quantum scale tot de structuur van de kosmos, terwijl je ook de mogelijkheid hebt om gebieden als complexe systemen, kwantumcomputers en artificial intelligence te verkennen?
Je verwerft inzicht in waterbeleid en moderne watermanagementtechnieken vanuit een duurzaam perspectief.
Je bent bezig met fysieke watersystemen en de technische kansen voor duurzame ontwikkelingen in het waterbeheer. Je bestudeert natuurlijke hydrologische processen en effecten van klimaatverandering en verwerft inzicht in technische processen, water 'footprinting', kostenreductie en de gezondheidsaspecten van water. Daarbij ben je op de hoogte van de juridische regels, de structuur van de overheid en organisaties die betrokken zijn bij nationaal en internationaal waterbeleid.
Je leert over de rol van water voor de mensheid en wat de maatschappelijke impact is van interventies in de watercyclus. Daarmee zoek je naar innovatieve oplossingen op het gebied van water voor een duurzame toekomst.
Promoveren
Wanneer je je masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek. Een promotietraject duurt vier jaar.
Mogelijke beroepen
Zie hieronder een selectie van de mogelijke scheikundige beroepen na het doen van de bachelor Scheikunde gecombineerd met een master.
Een onderzoeker in de farmaceutische industrie is op zoek naar nieuwe geneesmiddelen of zorgt ervoor dat huidige medicijnen nog beter werken, dit gaat vaak hand in hand met een commercieel doel. Voorbeelden hiervan zijn de zoektocht naar een middel tegen Alzheimer of verbeteringen van de huidige medicijnen tegen reisziekten.
Een medicinaal scheikundige houdt zich bezig met de ontwikkeling of verbetering van chemische structuren die een geneeskrachtige werking hebben in het lichaam.
Een geochemicus combineert scheikunde en geologie om hiermee onderzoek te doen naar chemische processen aan het oppervlakte en in de diepere delen van de aarde.
Als ontwikkelaar bevindt je je op de voorgrond van de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van nanotechnologie. Je doet onderzoek op zeer kleine schaal (een nanometer is een miljardste van een meter) naar nieuwe toepassingen. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan medische toepassingen, zoals minuscule robots die door de bloedbaan kunnen circuleren.
Bij de Research and Development afdeling van bedrijven doe je onderzoek naar vernieuwende technologieën binnen het vakgebied van de betreffende chemische industrie. Hierbij kun je bijvoorbeeld grondstoffen bewerken en chemische veranderingen aanbrengen aan bestaande stoffen.