Na de opleiding
Na drie jaar beschik je straks over twee bachelordiploma’s, in zowel Natuur- en sterrenkunde en Scheikunde. Uiteraard heb je met twee diploma’s op zak ook extra keuzemogelijkheden voor een master; van puur natuurkundige masters tot puur scheikundige masters, maar ook van alles wat daartussen zit of eraan raakt.
Aansluitende masters
Het tweejarige master programma Theoretical Physics biedt studenten in het eerste jaar een breed scala aan methoden en onderwerpen in de theoretische natuurkunde aan, gevolgd door een tweede jaar waarin (grotendeels) eigen onderzoek gedaan wordt aan een onderwerp naar keuze onder begeleiding van een van de onderzoekers van het Instituut voor Theoretische Fysica.
Studenten in dit programma maken kennis met zowel algemene overkoepelende theorieën (zoals kwantum velden theorie), maar ook met specifieke theorieën en numerieke methoden voor concrete onderzoeksvragen. Het programma Theoretical Physics is een uitstekende voorbereiding voor verder onderzoek op PhD niveau, een carrière pad dat door ongeveer 2/3 van de afgestudeerden ook daadwerkelijk gevolgd wordt, in Utrecht, elders in Nederland of in het buitenland. De overige 1/3 van de afstudeerders vindt moeiteloos een baan in de industrie, financiële wereld, software ontwikkeling, onderwijs, etc.
De focus van dit programma ligt op de fundamentele fysische processen die het klimaatsysteem van de aarde vormen. Klimaatveranderingen die door de mens worden veroorzaakt, staan volop in de belangstelling en vormen een belangrijk en interessant onderzoeksgebied. Alle componenten van het klimaatsysteem – atmosfeer, oceanen, cryosfeer, biosfeer en de interacties hiertussen - komen aan bod in dit masterprogramma. Complexe rekenmodellen, waarbij wiskundige kennis essentieel is, leiden tot nieuwe onderzoeksresultaten die soms wereldnieuws zijn.
Het programma heeft als doel studenten voor te bereiden op een baan als onderzoeker.
In dit programma wordt je getraind in het verrichten van experimenteel onderzoek, dat aansluit bij de mogelijkheden van de onderzoeksgroepen in Utrecht. Je wordt verder onderwezen in fundamentele theorieën, die de wereld om ons heen te beschrijven, waardoor je de uitkomsten van je experimenten beter kan verklaren. Tevens wordt je betrokken in het ontwerpen van geavanceerde instrumentatie, die in verschillende experimenten gebruikt kan worden.
Een deel van de experimentele fysica wordt uitgevoerd in de laboratoria in Utrecht, waar de nadruk ligt op lichtverstrooiing in complexe media, ultra-koude quantum materie en de fysica van nano-materialen. Een ander deel van het onderzoek vindt plaats op CERN in Geneve, waar samengewerkt wordt met internationale groepen aan de grootste deeltjesversneller van de wereld.
Het programma is een goede voorbereiding op een promotie-traject in de experimentele natuurkunde, maar biedt ook goed uitzicht op een baan in de industrie (ASML, Unilever, Akzo).
De gecombineerde talenten en expertises van natuurkundigen en scheikundigen zijn de sleutel tot succes binnen het vakgebied van de nanomaterialen.
Functionele materialen, zowel organisch en niet-organisch, spelen een belangrijke rol in de moderne natuurkunde, scheikunde en technologie. Binnen dit veld er een trend richting systemen die opereren op de nanoschaal (1 nanometer is één miljardste van een meter). Hierbij horen de spannende onderzoeksvelden van de nanowetenschap en –technologie. Je bestudeert bijvoorbeeld de fundamentele processen in een nanosysteem of je maakt materialen waardoor technologie nog beter werkt.
De ontdekking van nieuwe patronen en relaties en de ontwikkeling van modellen met een voorspellende kracht is kern van de wiskunde.
Vooruitstrevende concepten, analysetechnieken en ontwerpmethoden vormen het fundament van moderne software- en informatiesystemen.
Software systemen kunnen een weg banen door onoverzichtelijke grote hoeveelheden informatie. Hierdoor zijn snelle en praktische oplossingen binnen handbereik voor problemen die het menselijk brein niet aankan. Zonder dit zou het op Schiphol een enorme chaos zijn, zou een supermarkt niet de juiste voorraden klaar hebben liggen en zou een ziekenhuisarts minder goed een diagnose kunnen stellen. Computing Science biedt een mix van theoretisch en praktisch onderwijs aan, van ontwerpen en (data)analyse tot plannen en besluitvorming.
Na je studie kun je alle kanten op; je kunt bijvoorbeeld je PhD (promotie) halen of aan de slag in het bedrijfsleven, zoals bij een technologisch bedrijf als Google.
Kennis van biologie, geochemie en sedimentaire geologie komen samen in dit programma.
Veranderingen in de beweging van de aarde rond de zon en de activiteit van levende organismen, in bijzonder van de mens, veroorzaken verandering in het klimaat en het functioneren van de verschillende milieus aan de aardoppervlakte. Veranderingen in het verleden van de aarde zijn in sedimenten terug te vinden. Dit programma richt zich erop de opgeslagen informatie in sedimenten te lezen en te interpreteren. Het doel is het samenspel van kosmische factoren, het leven op aarde, het klimaat en veranderingen in de lithosfeer, hydrosfeer en atmosfeer te begrijpen.
Sommige van deze verbanden kunnen in experimenten of in veldstudies direct onderzocht worden, andere zul je moeten reconstrueren uit de samenstelling van sedimenten.
Het masterprogramma Earth Structure and Dynamics richt zich op de samenstelling, structuur en evolutie van de korst, mantel en kern van de aarde.
De verbinding van geologische, geofysische, geochemische en geodetische observaties aan het oppervlak van de aarde met de natuurkundige processen die op deze planeet plaatsvinden, staat centraal binnen dit programma. Je komt er in deze studie achter hoe de aarde 'werkt'. Het is mogelijk om allerlei specialisaties te kiezen, variërend van theoretische geofysica tot pure geologie of geochemie. Sommige van de specialisaties kunnen gecombineerd worden met een samenhangend pakket van cursussen op het gebied van natuurlijke hulpbronnen, zoals olie en gas.
Alle schaalniveaus zijn belangrijk: van satellietbeelden tot veld- en laboratoriumexperimenten en van een globaal overzicht tot de microscoop. Ook computermodellen spelen een rol.
Hoe werkt de waterkringloop en wat bepaalt de structuur en dynamiek van het aardoppervlak?
Dit programma richt zich op de dynamiek van kusten en rivieren, hydrologische processen, landdegradatie en de geologie gedurende het Kwartair (laatste tijdperk). Het gaat hierbij om processen en fenomenen die veelal een rol spelen bij maatschappelijke problemen, zoals klimaatveranderingen en natuurrampen (overstromingen, stormen en aardverschuivingen). De nadelige effecten van menselijke activiteiten op het milieu komt ook aan de orde.
De onderzoekers betrokken bij het programma Earth Surface and Water zijn specialisten in het modelleren van het milieu in geografische informatiesystemen (GIS) en de ontwikkeling van Geostatistics.
Duurzame productie, omgaan met energie en materialen en de toekomst van technologie op het gebied van energie zijn de kern van het masterprogramma Energy Science.
Dit programma geeft je inzicht in de historische ontwikkeling van het gebruik van energie en materiaal tot de huidige tijd (en de toekomst). Welke duurzame technologieën zoals zonnecellen, windenergie en biomassa kunnen we in de toekomst gebruiken? Wanneer zal zonne-energie een goed alternatief zijn voor fossiele brandstoffen? Is het beter om plastic te recyclen of te verbranden? Wat is belangrijker: nieuwe vormen van duurzame energie of de conservatie van huidige energiebronnen? Wat kunnen we bereiken met brandstofcellen?
Afgestudeerden zullen werken aan de transitie richting duurzame energie en materialen door toegepast onderzoek, werken als adviseur of als beleidsontwikkelaar bij de overheid.
Verdiep je vanuit een historisch en filosofisch perspectief in de unieke mix van fundamenten, uitvoering en cultuur in de wetenschap.
Exact science and cutting-edge technology in health care
Medical Imaging is a technology-oriented research master’s programme that prepares students for a career in the strongly multidisciplinary and rapidly evolving field of medical imaging. In this programme, which is offered in close collaboration between UMC Utrecht/Utrecht University and Eindhoven University of Technology (TU/e), exact sciences, engineering and life sciences come together. It combines elements from physics, mathematics, computer science, artificial intelligence & data science, biomedical engineering, biology, and clinical medicine to provide students with the opportunity to attain a high level of knowledge and skills in various areas of medical imaging, such as image acquisition physics, quantitative image analysis, computer-aided diagnosis, and image-guided interventions.
Op het kruispunt van scheikundige, biologische en fysische wetenschappen leer je de functies van cellen op moleculair niveau begrijpen. Daarnaast is er ook een koppeling met bioinformatica.
Het programma is ontworpen om dit unieke onderzoeksveld over te brengen op een nieuwe generatie studenten. De nadruk ligt het doen van onderzoek. Er wordt gebruik gemaakt van een multidisciplinaire aanpak. Je zult veel verschillende hoogstaande technieken leren, zoals geavanceerde methodologie in de genetica, celbiologie en/of structurele biologie. Je zult bijvoorbeeld leren welke scheikundige processen een rol spelen bij genetica.
Ook leer je de functies van cellen op moleculair niveau begrijpen en de theorie achter biomoleculaire technieken zoals massaspectrometrie, X-ray diffractie en nuclear magnetic resonance en cellulaire technieken zoals lichtmicroscopie. De focus van de master ligt op het ontwikkelen van onderzoeksvaardigheden en het toepassen van de geleerde theorie. Verder biedt het programma je de vrijheid om je te specialiseren in een specifiek veld binnen de biomoleculaire wetenschappen.
Het gat tussen industrie en wetenschap te dichten; dat is het doel van dit masterprogramma.
Het is vooral interessant voor bachelorstudenten die geïnteresseerd zijn in bedrijven. De cursussen zijn zo opgesteld dat ze je helpen om je academische en wetenschappelijke kennis te ontwikkelen, terwijl je daarnaast inzicht verkrijgt in product- en procesontwikkeling. Je leert om problemen die ontstaan in het innovatieproces te identificeren en te managen. Om de stap naar de markt te maken, verdiep je je ook in financieel management, ondernemerschap, ICT-vaardigheden en milieuvraagstukken.
Afgestudeerden van dit programma zijn gekwalificeerd voor onderzoeks- en managementposities in innovatieve bedrijven, adviesbureaus of de overheid.
Je bent thuis in bètawetenschappen en wilt ook graag het sociale belang van dit vakgebied overbrengen aan anderen. Niet alleen als je docent wilt worden, maar ook als je (wetenschaps)communicatie in brede zin interessant vindt, volg je dit programma.
Welke veranderingen zijn nodig om duurzame oplossingen voor milieukwesties te vinden? Je specialiseert je in Energy & Materials, Global Change & Ecosystems, Environmental Governance of International Development.
Promoveren
Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.
Mogelijke beroepen
Op de arbeidsmarkt is er nu al veel vraag naar afgestudeerde academici met zowel natuurkundige als scheikundige skills. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:
Een onderzoeker in de farmaceutische industrie is op zoek naar nieuwe geneesmiddelen of zorgt ervoor dat huidige medicijnen nog beter werken, dit gaat vaak hand in hand met een commercieel doel. Voorbeelden hiervan zijn de zoektocht naar een middel tegen Alzheimer of verbeteringen van de huidige medicijnen tegen reisziekten.
Een medicinaal scheikundige houdt zich bezig met de ontwikkeling of verbetering van chemische structuren die een geneeskrachtige werking hebben in het lichaam.
Als promovendus (promotieonderzoeker) voer je na je studie, onder begeleiding van een hoogleraar, een onderzoek uit op wiskundig gebied. Je doet bijvoorbeeld een studie naar algebraïsche structuren. Ook kun je, door de samenwerking met natuurkunde, promoveren op de wiskunde van zwarte gaten of de meetkunde van de snaartheorie. Je sluit je promotieonderzoek af met het schrijven en verdedigen van een proefschrift. Je behaalt hiermee een doctorstitel, afgekort met dr.
Een geochemicus combineert scheikunde en geologie om hiermee onderzoek te doen naar chemische processen aan het oppervlakte en in de diepere delen van de aarde.
Na je opleiding kun je er voor kiezen om de kennis die je tijdens je studie verzameld hebt, over te brengen op scholieren of studenten. Dit kan op alle niveaus van het voortgezet onderwijs tot aan het wetenschappelijke onderwijs. Bij de laatste ga je ook het onderzoeksveld van de wiskunde in. Om les te geven op het voortgezet onderwijs heb je een lesbevoegdheid nodig. Een 2e-graads bevoegdheid kun je al in je bachelor halen door middel van een educatieve minor.
Een 1e-graads bevoegdheid krijg je binnen het twee-jarige masterprogramma Science Education and Communication of door het volgen van een (30 EC) in de master Mathematical Sciences - na een educatieve minor in de bachelor. Zonder minor moet een student nog 30 EC 'kopopleiding' doen voor de eerstegraadsbevoegdheid.
Als ontwikkelaar bevindt je je op de voorgrond van de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van nanotechnologie. Je doet onderzoek op zeer kleine schaal (een nanometer is een miljardste van een meter) naar nieuwe toepassingen. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan medische toepassingen, zoals minuscule robots die door de bloedbaan kunnen circuleren.
Bij de Research and Development afdeling van bedrijven doe je onderzoek naar vernieuwende technologieën binnen het vakgebied van de betreffende chemische industrie. Hierbij kun je bijvoorbeeld grondstoffen bewerken en chemische veranderingen aanbrengen aan bestaande stoffen.
.
Een consultant geeft advies aan bedrijven, overheidsinstellingen of individuen. Tijdens je opleiding heb je diepgaande kennis opgedaan en over het proces van wetenschappelijk onderzoek. Als consultant breng je deze kennis in de praktijk door advies te geven over bijvoorbeeld technische innovaties, het verbeteren van subsidieaanvragen, of het op de markt brengen van wetenschappelijke ontdekkingen. Omdat je steeds aan een ander project werkt, is consultancy een sector met veel afwisseling. Vaak werk je gedurende een project tijdelijk bij de opdrachtgever. Goede communicatieve vaardigheden zijn in deze baan belangrijk, omdat je opdrachtgevers ervan moet overtuigen dat jij de beste adviseur bent op dat gebied.
Als beleidsmedewerker werk je aan oplossingen van maatschappelijke problemen. Met een team stel je doelen voor de toekomst, bedenk je hoe je die kan bereiken en zorg je voor de uitvoering van deze plannen. Beleidsmedewerkers werken vaak voor de overheid of voor kennisinstellingen. Zo kun je bijvoorbeeld werken aan een betere aansluiting van een opleiding op de arbeidsmarkt (universiteit).
Het ontwikkelen van beleid gebeurt op basis van bestaande wetenschappelijke inzichten. Als wetenschappelijk medewerker ben je ook betrokken bij maatschappelijke onderwerpen, alleen benader je deze als onderzoeker. In plaats van het implementeren van plannen, ontwikkel je nieuwe inzichten waarop toekomstig beleid kan worden gebaseerd. Om als wetenschappelijk medewerker aan de slag te kunnen gaan, is ervaring met wetenschappelijk onderzoek (bijvoorbeeld een promotieonderzoek) meestal vereist.