Stel je voor: een wereld waarin niets wordt verspild. Alles wordt ontworpen om lang mee te gaan. Je winterjas is gemaakt van gerecyclede plastic waterflessen, in plaats van nieuw geproduceerd polyester. Je koopt de jas niet, maar leaset hem of gaat voor tweedehands. Komt er een scheur in, dan is repareren makkelijker of goedkoper dan de aanschaf van een nieuwe. En eenmaal afgedragen, dient de jas weer als een grondstof voor iets anders: opvulmateriaal voor kussens, stoelbedekking, een deken in de hondenmand. Dat is de circulaire economie waar we naartoe willen. Maar hoe staan we er nu eigenlijk voor? Wat kunnen we doen om dit te realiseren? En hoe zorgen we ervoor dat onze circulaire oplossingen ook duurzaam zijn?
Op weg naar een circulaire 茅n duurzame economie
Geschatte leestijd: 15 minuten

In een circulaire economie gebruiken we zo min mogelijk grondstoffen, die we vervolgens steeds weer opnieuw hergebruiken zodat het winnen van nieuwe grondstoffen zo lang mogelijk uitgesteld of zelfs helemaal voorkomen kan worden. Nederland heeft tot doel in 2050 volledig circulair te zijn. Maar hoe maken we van dit doel een realiteit? We hebben nog een lange weg te gaan: minder dan 9% van de wereldeconomie is circulair. Een blik op onze huidige economie leert dat die nog overwegend lineair en uitputtend is. Voor het maken van een plastic waterfles is drie keer zoveel water nodig als er uiteindelijk in gaat, en genoeg olie om de fles voor een kwart te vullen. Vervolgens legt de fles tot wel 15.000 km af voordat we hem in handen hebben. Zou je er nu eentje openen, dan is de kans groot dat het leven van de fles ten einde als je dit artikel hebt uitgelezen.
En niet alleen flessen zijn zo鈥檔 kort leven beschoren. Van de materialen die we uit de aarde halen en verwerken in de dingen die we kopen en gebruiken, eindigt twee derde in nog geen jaar tijd als afval en broeikasgas. Met als resultaat dat er elk jaar opnieuw meer, en niet minder, grondstoffen worden gebruikt. Blijven we op deze manier met materialen omgaan, zou de bijbehorende klimaatimpact kunnen leiden tot een apocalyptische . Daar is duidelijk niets duurzaams aan. Waarom pakken we het dan niet anders aan, door de materialen die we al hebben te hergebruiken? Want door gebruikte flessen opnieuw te vullen of recyclen, in plaats van steeds nieuwe te kopen, zouden we toch veel grondstoffen en CO2-uitstoot kunnen besparen?
Een circulaire strategie is niet per definitie ook ecologisch duurzaam.

Helaas is het niet zo simpel. 鈥淓en circulaire strategie is niet per definitie ook ecologisch duurzaam鈥, zegt , promovendus aan het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling van de 乐鱼后台. 鈥淰oor het produceren en recyclen van glazen flessen is veel meer energie nodig dan voor plastic wegwerpflessen. Maar dat betekent niet dat het kopen van gloednieuwe plastic flessen beter is voor het milieu. Er is een kantelpunt, een punt waarop de voordelen opwegen tegen de kosten als een bepaald glastype een X aantal keer wordt hergebruikt.鈥 Wat Campbell-Johnston betreft zouden we voor elke circulaire oplossing de daadwerkelijke impact in kaart moeten brengen, om ongewenste neveneffecten te voorkomen.
鈥淐irculaire strategie毛n mogen geen hogere CO2-uitstoot of grotere maatschappelijke ongelijkheid in de hand werken. En ze moeten goed betaalde en veilige banen opleveren. Want afval mag in een circulaire economie dan een waardevolle bron van nieuwe grondstoffen zijn, het is ook een potentieel gevaar voor het milieu en onze gezondheid鈥, waarschuwt Campbell-Johnston. Met dat in het achterhoofd zette de 乐鱼后台 de interdisciplinaire hub Towards a Circular Economy and Society op, om via onafhankelijk onderzoek inzichten te vergaren die maatschappij, beleid en bedrijfsleven in de juiste richting wijzen 鈥 en ons behoeden voor een weliswaar circulaire maar niet duurzame toekomst.
Circulaire economie: wat is het?
De eerste horde op weg naar een circulaire, duurzame economie is over wat circulair nu precies is. Om meer duidelijkheid te scheppen, analyseerden de Utrechtse onderzoekers Denise Reike en Walter Vermeulen de bestaande idee毛n en ontwikkelden ze op basis hiervan een (conceptueel) model, de prioriteitsladder. Dit model deelt verschillende opties in op een schaal van 0 t/m 9, die weergeven in hoeverre waarde kan worden behouden. Het niet kopen van een plastic tas bij de kassa valt onder R0 (Refuse), en een afgedankt T-shirt gebruiken als schoonmaakdoek onder R6 (Repurpose). 鈥淒e prioriteitsladder is een leidraad voor de integratie van circulariteitsprincipes in ons gedrag. De ladder kan consumenten helpen bij het maken van keuzes en bedrijven bij het aanschaffen, ontwerpen en maken van producten鈥, zegt Denise Reike, co-auteur van de paper.
Het is een hi毛rarchisch model, wat betekent dat R0 de meest circulaire strategie is voor het behoud van grondstoffen of het voorkomen van afval en R9 de minst circulaire strategie. Maar, voegt Reike toe, 鈥渉et blijft een vereenvoudigde weergave. Zo is recycling niet altijd de slechtste optie, ook al staat deze lager op de lijst.鈥
We zouden alleen iets moeten produceren wat we ook weer kunnen afbreken.
Wat dit model wel zonder meer duidelijk maakt, is dat een fundamentele verschuiving van lineair naar circulair evenzeer afhangt van de keuzes van de consument als van de ontwerpers van producten en diensten. 鈥淣eem mode. We moeten minder consumeren 茅n bewuster consumeren. Maar om van een oud T-shirt een nieuwe te kunnen maken zonder de inzet van nieuwe materialen, zullen we onze T-shirts ook van meet af aan al anders moeten ontwerpen.鈥 En dat is meteen ook de crux van de transitie naar een circulaire economie.
鈥淲e zouden alleen iets moeten produceren wat we ook weer kunnen afbreken鈥, stelt Reike. 鈥淚nnovaties mogen pas circulair worden genoemd als er een duidelijk plan is qua duurzaamheid en langetermijngebruik, en de chemische componenten veilig kunnen worden opgeslagen of weer in de natuur kunnen worden opgenomen.鈥
Nu is de vraag: hoe kan onderzoek bijdragen aan de inrichting van een circulaire economie die ook duurzaam is? Laten we eens kijken hoe enkele onderzoekers van de 乐鱼后台 dat aanpakken.

Samenwerken met de natuur
Het begint met het ontwerp van duurzamere producten. Microbioloog Han W枚sten gebruikt schimmels om nieuwe biomaterialen te ontwikkelen, in de hoop zo fossiele plastics, cement en leer te kunnen vervangen door een materiaal dat 100% natuurlijk en biologisch afbreekbaar is. 鈥淪chimmels kunnen laagwaardig landbouwafval als ma茂sstengels omzetten in hoogwaardige materialen. Het is fascinerend ontwerpmateriaal鈥, zegt W枚sten. De schimmelstructuren uit zijn onderzoekslab inspireerden kunstenaars en ontwerpers al tot het maken van bakstenen en lichtgewicht stoelen tot aan zichzelf reparerende jurken.
Het begon allemaal tien jaar geleden toen W枚sten, specialist in de groei en ontwikkeling van schimmels, door ontwerper Mauricio Moltanti werd benaderd met het idee schimmels in te zetten voor de productie van verpakkingsmateriaal. 鈥淲e kweken de schimmels op organisch ma茂s-, rogge- of tarweafval. Na een week houden de schimmeldraden het afval bijeen, als een soort 鈥榣ijm鈥, en ontstaat er een stevige structuur die lijkt op die van verpakkingsschuim鈥, legt hij uit. Door het combineren van verschillende schimmelsoorten, organische afvalstromen, kweekomstandigheden en verwerkingsproced茅s, wisten W枚sten en partners al duurzame alternatieven te cre毛ren voor materialen als hout, kurk, leer, plastic en rubber.
鈥淪chimmels kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een circulaire, verspillingsvrije economie鈥, zegt W枚sten. 鈥淰erpakkingen op basis van schimmels kunnen gewoon bij het groenafval of zo de tuin in, en breken daar in slechts enkele weken af. Of je kunt de verpakking eerst nog voor iets anders gebruiken. Wie weet kunnen we in de toekomst wel allemaal thuis onze eigen paddenstoelenverpakkingen kweken.鈥
Herbruikbaar en hergebruikt
Het ontwerpen van duurzamere producten met aandacht voor het einde van hun levenscyclus is een succesvolle circulaire strategie. Een andere optie met evenveel potentie is de levensduur van producten te verlengen. De overstap van wegwerp- naar herbruikbare verpakkingen kan een enorme impact hebben. 鈥淕a maar na. In Europa wordt 40% van het plastic en 50% van het papier geproduceerd voor verpakkingen, die samen de helft van al ons gestorte afval uitmaken. Er wordt dus veel geproduceerd en weggegooid wat ook opnieuw zou kunnen worden gebruikt鈥, zegt , onderzoeker op het gebied van herbruikbare verpakkingen en circulaire economie voor CRiSP (Centre of Research in Sustainable Packaging). 鈥淓en praktisch en succesvol voorbeeld in Europa zijn glazen bierflesjes, die momenteel gemiddeld dertig tot soms zelfs vijftig keer worden hergebruikt.鈥
Allereerst moeten herbruikbare producten zo worden ontworpen dat ze opgewassen zijn tegen meermalig gebruik.
De keuze van herbruikbaar in plaats van wegwerp kan leiden tot een drastische daling in CO2-uitstoot. 鈥淓en herbruikbare glazen fles genereert bijvoorbeeld tot wel 80% minder uitstoot dan een glazen fles voor eenmalig gebruik.鈥 Maar, zo benadrukt Coelho, hergebruik behelst meer dan iets simpelweg opnieuw gebruiken: 鈥淎llereerst moeten herbruikbare producten zo worden ontworpen dat ze opgewassen zijn tegen meermalig gebruik, maar vervolgens moeten ze ook daadwerkelijk steeds weer opnieuw worden gebruikt.鈥 Dit vraagt om een effectief retoursysteem, om de verpakkingen in te zamelen, te reinigen, opnieuw te vullen en weer in de productieketen te brengen.
Maar net zo belangrijk is hier de rol van de consument. 鈥淓en producent kan nog zo鈥檔 geweldige herbruikbare koffiebeker ontwerpen, maar als het hergebruik achterblijft en het beoogde aantal levenscycli niet wordt gehaald, zou de impact zelfs groter kunnen zijn dan bij eenmalig gebruik. Als je wil dat een verpakking gemiddeld vijf keer wordt hergebruikt, vereist dat een inleverpercentage van 85%.鈥
Volgens Coelho staat of valt het bij een effici毛nt systeem dat het verkrijgen en retourneren van herbruikbare producten makkelijk maakt. 鈥淒at is een systeem waarin meerdere merken of bedrijven gebruikmaken van dezelfde herbruikbare verpakkingen, zodat de ecologische impact van dit soort verpakkingen nog kleiner wordt. Dit spreidt de logistiek en zorgt voor een mentaliteitsverschuiving onder consumenten; hergebruik wordt immers het nieuwe normaal.鈥
Coelho gelooft dat het binnen afzienbare tijd gebruikelijk zal zijn een online aankoop te ontvangen in een herbruikbare verpakking die je kunt inleveren bij een afgiftepunt in je buurt, of herbruikbare bakjes van afhaalmaaltijden weer in te leveren bij een ander, eveneens op het systeem aangesloten restaurant dichter bij huis. Coelho: 鈥淲e zijn gewend geraakt aan wegwerp, maar zullen echt op zoek moeten naar duurzamere alternatieven voor hoe we consumeren; niet alleen door minder producten te consumeren, maar ook door minder grondstoffen te consumeren. Hergebruik zal daar een belangrijke rol in spelen.鈥

E-waste terugwinnen
Soms in het inzamelen van materialen voor hergebruik niet eenvoudig, maar dankzij slimme oplossingen wordt het misschien toch mogelijk om zelfs de allerkleinste deeltjes terug te winnen. 鈥淰eel van onze technologische gadgets, zoals computers en telefoons, bevatten honderden materialen op slechts 茅茅n vierkante centimeter. Alleen het uit elkaar halen is al extreem moeilijk, laat staan de afzonderlijke materialen terug te winnen鈥, zegt chemicus Alex van Silfhout. Vandaar dat veel van ons elektronisch afval nu illegaal wordt ge毛xporteerd naar Afrika, wordt gedowncycled of op de stort belandt. Deze groeiende 鈥榯sunami鈥 van e-waste vraagt dringend om oplossingen. Van Silfhout ontwikkelde een magnetische vloeistof die zou kunnen helpen al die waardevolle, en vaak schaarse, deeltjes uit de enorme berg elektronisch afval in 茅茅n enkele stap te scheiden en terug te winnen voor hergebruik.
Het principe is relatief simpel. 鈥淢aterialen met verschillende dichtheden drijven op verschillende hoogte in de vloeistof鈥, aldus Van Silfhout, die samenwerkte met Umincorp en Plastic Recycling Amsterdam. Dat is een recyclingfaciliteit die magnetische dichtheidsscheiding (MDS) al inzet om gemengd plastic verpakkingsafval van 1 miljoen Amsterdammers om te zetten in hoogwaardige plasticproducten als plastic vlokken of ferrovloeistoffen. 鈥淢aterialen in e-waste, zoals lood of cadmium, zijn veel waardevoller en veel zwaarder dan plastic. Onze magnetische vloeistof blijft stabiel in zeer sterke magneetvelden. Dit maakt het mogelijk om materialen met een hoge dichtheid te scheiden. Denk bijvoorbeeld aan elektronica.鈥
Of het in de praktijk kan dienen als een effectief middel voor het recyclen van e-waste, zal de toekomst uitwijzen. 鈥淛e hebt veel meer magnetische vloeistof en een sterkere magneet nodig. Beide zijn kostbaar, maar het principe blijft hetzelfde. Als je bijvoorbeeld je telefoon in stukjes vermaalt, zullen de verschillende materialen allemaal op een specifieke hoogte in de vloeistof gaan drijven. Als we dit ver genoeg weten te verfijnen, wordt het zeker mogelijk om meer van onze afgedankte elektronica en de daarin opgesloten kostbare grondstoffen te recyclen.
Het niet-recyclebare recyclen
Dat iets kan worden gerecycled is vaak niet genoeg. Jarenlang werd gedacht dat het gescheiden aanbieden van ons plastic-, glas- en papierafval genoeg was om producten een tweede leven te geven. In de praktijk komt echter slechts een fractie van wat via deze weg wordt ingezameld ook echt in nieuwe producten terecht. Neem plastic. 鈥淢inder dan 10% van al het plastic dat ooit is gemaakt is gerecycled鈥, zegt chemicus Ina Vollmer. 鈥淚n de honderd jaar dat ze bestaan, werden plasticproducten steeds verder geoptimaliseerd voor gebruik, maar niet voor recycling. Slechts een paar soorten plastic zijn recyclebaar, zoals polyethyleentereftalaat (PET) en hogedichtheidpolyetheleen, te herkennen aan de cijfers 1 en 2 op flessen en bakjes. Maar dan moeten ze wel goed worden gesorteerd en gereinigd. De meeste plastic verpakkingen zijn simpelweg niet afgestemd op ons huidige systeem voor inzameling en recycling.鈥
鈥淲e gebruiken veel verschillende soorten plastics in dezelfde verpakkingsproducten, en het is moeilijk deze te scheiden en opnieuw in te zetten in een nieuw plasticproduct. Verpakkingen raken ook vaak vervuild door voedsel en andere materialen, zoals aluminium en papier, wat het onmogelijk maakt om ze te recyclen met de momenteel beschikbare technologie鈥, vervolgt Vollmer. 鈥淒aarom houd ik me bezig met chemische recycling, waarmee plastic kan worden teruggewonnen en hergebruikt dat over het algemeen niet te recyclen is en anders wordt gestort, verbrand of in de oceaan belandt.鈥
Met chemische recycling kunnen we hoogwaardig plastic verkrijgen dat eindeloos kan worden gerecycled.

Met de huidige mechanische technieken gaat de kwaliteit en waarde van het plastic met elke recycleslag achteruit. Een gerecyclede plastic fles kan bijvoorbeeld worden verwerkt in transportkratten of producten voor wegaanleg en -onderhoud, maar deze kunnen vervolgens niet opnieuw worden gerecycled. De kwaliteit van gerecyclede plastic verpakkingen is vaak zo laag dat ze vanuit veiligheids- en gezondheidsoverwegingen niet kunnen worden gebruikt voor het verpakken van levensmiddelen. 鈥淢et chemische recycling kunnen we plastic verkrijgen dat dezelfde hoge kwaliteit heeft als dat uit fossiele grondstoffen, en eindeloos kan worden gerecycled.鈥
Het is een slimme techniek, in tegenstelling tot mechanische recycling waarbij het ingezamelde plasticafval na het sorteer- en reinigingsproces wordt gesmolten en omgevormd tot nieuwe plastic producten, zonder de chemische structuur te veranderen of mogelijk giftige additieven te verwijderen. 鈥淏ij chemische recycling worden de polymeren afgebroken tot hun oorspronkelijke bouwstenen, die vervolgens kunnen worden ingezet voor het maken van nieuw plastic met dezelfde kwaliteit als wanneer het op traditionele wijze met behulp van ruwe olie wordt gemaakt鈥, zegt Vollmer. Dit zou kunnen bijdragen aan een toename in gerecyclede materialen, zelfs in nieuw plastic dat geschikt is voor levensmiddelen, zodat we minder afhankelijk worden van ruwe olie. 鈥淚k vind het heel belangrijk dat het circulaire karakter van een bestendig materiaal als plastic wordt verbeterd, om te voorkomen dat het in de natuur terechtkomt.鈥
Impact meten
Hoe weet je met al die circulaire oplossingen die nu worden ge茂ntroduceerd of je een duurzame keuze maakt? Is het bijvoorbeeld beter groenten in bioplastic te kopen, in plaats van gewikkeld in folie? Net als dat veel van onze plastic verpakkingen ooit werden ontworpen om voedselverspilling tegen te gaan maar vervolgens zelf een afvalprobleem veroorzaakten, is er ook nu het risico dat we in onze haastige zoektocht naar duurzame alternatieven zomaar tien stappen terug zetten. Om te beoordelen welke nieuwe materialen of strategie毛n wel of niet bijdragen aan een circulaire economie, of welke prioriteit verdienen, hebben we betrouwbare meetcriteria nodig, zo zegt milieuwetenschapper Li Shen, die zich in haar onderzoek buigt over de vraag of bioplastics de hype waarmaken.
Bioplastics zijn namelijk opgebouwd uit verschillende soorten polymeren, waarvan vele niet geschikt zijn voor de conventionele afvalverwerking. Shen: 鈥淥ns onderzoek laat zien dat bekers van PLA (polymelkzuur), een transparant biobased en bio-afbreekbaar plastic verkregen uit ma茂s of suikerriet, in Nederlandse industri毛le composteerinstallaties niet volledig afbreken, ondanks dat ze zijn bestempeld als bio-afbreekbaar.鈥 Ze legt uit hoe dat kan: 鈥淧LA breekt onder bepaalde omstandigheden binnen zes maanden af, maar in de installaties bedraagt de composteertijd slechts twee tot drie weken.鈥
We helpen materiaalontwikkelaars al vroeg in het ontwerpproces na te denken over het einde van de levenscyclus.
En zelfs als ze correct kunnen worden verwerkt, lijken bioplastics zo veel op fossiel plastic dat veel consumenten niet weten hoe ze die op de juiste manier afvoeren, voegt Shen toe. 鈥淎ls ze terechtkomen in de conventionele plastic afvalstromen, vervuilen biobased plastics het recyclingproces. Dan zitten we met een product dat in potentie duurzaam is, maar net als zijn fossiele tegenhangers in het milieu terechtkomt. Dat krijg je als er bij de ontwikkeling geen rekening wordt gehouden met de afvalfase.鈥
Daar wil Shen verandering in brengen. 鈥淲e helpen materiaalontwikkelaars al vroeg in het ontwerpproces, als er nog ruimte is voor aanpassingen, na te denken over het einde van de levenscyclus鈥, zegt Shen, die de evenscyclusanalyse (LCA) voor en hun petrochemische tegenhangers vergeleek. 鈥淶o zorgen we dat de producten die op de markt komen ofwel geschikt zijn voor het huidige systeem van afvalverwerking, of dat we onze infrastructuur hier tijdig op kunnen afstemmen.鈥
Circulaire innovaties van Utrechtse studenten
Stimuleren via beleid
Hoewel start-ups al flink aan de weg timmeren, is een wijdverspreide toepassing van circulaire strategie毛n nog ver weg. Volgens milieuwetenschapper Walter Vermeulen zijn er financi毛le en beleidsmatige stimulansen nodig. 鈥淯itgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) heeft er in Nederland aan bijgedragen dat meer verpakkingsmateriaal, met name glas en papier, wordt ingezameld en gerecycled, en minder wordt gestort鈥, aldus Vermeulen. Dat gezegd hebbende werkt de prijs van gangbare verpakkingsmaterialen als plastic of papier nog altijd in het nadeel van biobased of duurzamere alternatieven. 鈥淥m een kans te hebben, moet duurzaam design een veel aantrekkelijkere optie zijn.鈥
Volgens Vermeulen is UPV toe aan een upgrade. 鈥淗et werd in de jaren tachtig ge茂ntroduceerd om producenten en importeurs verantwoordelijk te maken voor de volledige levenscyclus van een product. De gedachte was toen dat als fabrikanten de kosten voor inzameling, recycling en afvoer van hun producten dragen, ze vanzelf overgaan op slimmer en duurzamer herontwerp om deze kosten te vermijden of verlagen鈥, legt Vermeulen uit. 鈥淢aar uit ons onderzoek blijkt dat er op circulair gebied meer uit UPV te halen valt.鈥
Duurzame pioniers belonen met aanzienlijke kortingen zou het interessanter kunnen maken om meer gerecyclede materialen te gebruiken in nieuwe producten.
Bijvoorbeeld door verpakkingsproducenten beter te stimuleren om eco-design toe te passen. 鈥淒e kosten voor het organiseren van terugname en recycling van een afgedankt product zijn erg laag in vergelijking met de oorspronkelijke productprijs (minder dan 2%). De financi毛le prikkel om duurzamer te ontwerpen is momenteel dus veel te zwak鈥, stelt hij. 鈥淒uurzame pioniers belonen met aanzienlijke kortingen zou het interessanter kunnen maken om meer gerecyclede materialen te gebruiken in nieuwe producten.鈥 Als dit op Europees niveau zou worden doorgevoerd, zou de vraag naar gerecyclede producten stijgen en wordt het steeds minder aantrekkelijk om te kiezen voor primaire grondstoffen.
Overheden kunnen minder circulaire opties ook ontmoedigen door aanscherping van de regels. 鈥淲e stellen voor een hoger prijskaartje te hangen aan de producenten-bijdrage in de producentenverantwoordelijkheidssystemen, waarin ook alle verborgen kosten van een product zijn meegenomen. De opbrengsten kunnen dan worden ge茂nvesteerd in het opschalen van innovatieve recyclingtechnologie毛n en -processen die de circulaire doelen dichterbij brengen.鈥
En dat is hoe veelbelovende circulaire oplossingen van de grond komen: met een duwtje van bovenaf. We hebben als samenleving een ambitieus doel voor ogen: 50% circulair zijn in 2030 en volledig circulair in 2050. Door de kracht van chemie te benutten om recycling te verbeteren, de natuur na te bootsen om duurzame materialen te kweken en de daadwerkelijke impact van circulaire oplossingen als hergebruik te laten zien, zetten Utrechtse onderzoekers concrete stappen in de juiste richting: op weg naar een toekomst die circulair 茅n duurzaam is.