In beeld: Heel Heerlen Graaft

Archeoloog Saskia Stevens ging samen met inwoners van Heerlen op zoek naar resten uit de Romeinse tijd. Op 25 locaties in de stad, zowel in openbare ruimtes als in achtertuinen van inwoners, legden ze ‘vierkantemeterputjes’ aan. De inwoners deden onder begeleiding van archeologen echt archeologisch onderzoek.

Dr. Saskia Stevens geeft uitleg aan de deelnemers.

Het project sloot aan bij het onderzoeksproject van Saskia, Constructing the Limes. Dat onderzoekt de functie, invloed en betekenis van de grens van het Romeinse Rijk, niet alleen in de Romeinse tijd, maar ook de doorwerking nu. Grenzen worden vaak gezien als harde scheidslijnen.

Door te kijken naar het archeologisch materiaal komen de onderzoekers meer te weten over de impact van die grens op de mobiliteit van mensen en de verspreiding van goederen. Het zou kunnen dat de grens eerder een verbindende dan een verdelende functie had. Ook bekijken ze hoe in het heden -bijvoorbeeld door politici- wordt teruggegrepen op de grens. Dit onderzoek laat zien dat de grens vooral als scheidslijn tussen de Romeinen en barbaren wordt gezien, wat een versimpeld, eenzijdig en incorrect beeld is.

Tekst: Stephanie Helfferich

Een deelnemer zit achter een tafel een bergje grond uit te zoeken.
Foto: Saskia Stevens

Dankzij de vele deelnemers konden we op veel verschillende plekken een soort van ‘kijkoperaties’ uitvoeren om te zien welke sporen die Romeinse invloed heeft achtergelaten. Die vondsten en sporen hebben we onderzocht en uitgewerkt, en presenteren we in maart 2024 aan de deelnemers.

Eindelijk de praktijk voelen, in plaats van achter glas in een museum.

deelnemer aan Heel Heerlen Graaft
Deelnemers graven in een klein achtertuintje
Foto: Saskia Stevens

Ik doe niet zoveel met mijn tuin, en dit is een fantastisch project. We wonen hier midden in het oude Romeinse deel van Heerlen.

deelnemer aan Heel Heerlen Graaft

Bij het tuinieren heb ik ooit een Romeinse scherf gevonden. Ik heb hem naar het museum gebracht, het bleek de bodem van een Romeinse pot te zijn. Dus wie weet wat er nog meer ligt.

In Beeld

Dit artikel staat ook in de vierde editie van het magazine In Beeld, vol met inspirerende columns, achtergrondverhalen en ervaringen van onderzoekers en ondersteunend medewerkers. 

Ga naar In Beeld #4