Good practice - Teamspirit bij ITS

Binnen ITS wordt er actief gewerkt aan het versterken van teamspirit en teamontwikkeling, wat bijdraagt aan een gevoel van erkenning en waardering. In een interview met Laura Hompus, werkzaam bij de IT Academy van ITS, en Jan-Paul van Staalduinen, directeur van ITS, wordt duidelijk hoe verschillende initiatieven bijdragen aan deze doelstellingen.
Sociale activiteiten bij ITS
Binnen ITS worden verschillende evenementen en activiteiten georganiseerd, één daarvan is de ITS Happening. Dit evenement, dat iedere zes weken plaatsvindt, brengt collega’s samen in een hybride format. Laura Hompus legt uit dat het doel van de bijeenkomst niet alleen is om te informeren en te inspireren, maar ook om mensen samen te brengen. Het is zowel een moment waar collega’s hun projecten kunnen presenteren en ideeën kunnen delen, alsook een gelegenheid om elkaar op een informele manier te ontmoeten. Jan-Paul benadrukt dat deze hybride opzet, ontstaan door de coronapandemie, het evenement heeft omgevormd tot een soort talkshow met interviews, wat het een uniek karakter geeft en uitnodigt tot ontmoeting en uitwisseling.
Naast de ITS Happening zorgt de feestcommissie, waar Laura lid van is, voor een breed scala aan sociale activiteiten door het jaar heen. Denk hierbij aan een winterborrel, BBQ’s, een Sinterklaasviering, en zelfs spelletjesavonden met pizza. Volgens Laura is het belangrijk dat collega's elkaar ook buiten de werksfeer ontmoeten. Ze stelt dat het essentieel is dat deze activiteiten bijdragen aan de verbinding tussen collega’s, vooral omdat veel medewerkers vanuit huis werken.
Ten slotte vertelt Jan-Paul hoe het managementteam regelmatig bijeenkomsten houdt waarin ze openlijk bespreken wat er speelt binnen de organisatie, welke uitdagingen er zijn, en hoe er aan projecten wordt gewerkt. Dit gebeurt bijvoorbeeld twee keer per week in de dagstart van het MT in de ITS thuisbasis in het bestuursgebouw en er worden Q&A-sessies met het MT georganiseerd waarbij alle medewerkers hun vragen kunnen stellen, zowel inhoudelijk als persoonlijk. Een uitgangspunt van het managementteam is om transparant te werk te gaan. Met de MT dagstart in de woonkamer en de Q&A sessies wil het MT een cultuur van openheid bevorderen, waarbij fouten maken en daarvan leren bespreekbaar is.
Teamgevoel in tijden van hybride werken
Jan-Paul benadrukt hoe belangrijk het is dat ITS, met haar 350 medewerkers, momenten organiseert waarin mensen zich onderdeel van een groter geheel voelen. In een tijd waarin we deels hybride werken, biedt een bijeenkomst als de ITS Happening en de activiteiten die door de feestcommissie georganiseerd worden een gelegenheid om aangehaakt te blijven bij wat er in de organisatie speelt. Door zulke momenten te creëren, wordt het gevoel van saamhorigheid gestimuleerd, iets wat volgens Jan-Paul essentieel is om plezier op de werkvloer te behouden en de verbinding met de organisatie te versterken.
IT Academy: van technische skills tot persoonlijke ontwikkeling
Naast het organiseren van sociale evenementen, ligt er bij ITS ook een focus op zowel professionele als persoonlijke ontwikkeling. Laura stelt dat dit zich onder andere uit in de manier waarop collega’s de kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen via de IT Academy en het zogenaamde ‘so-much-you-can-learn’ (SMYCL)programma. Via dit programma kunnen medewerkers zonder drempel deelnemen aan diverse trainingen, variërend van technische skills tot persoonlijke ontwikkeling, zoals presenteren. Dit opleidingsaanbod is volgens Laura en Jan-Paul essentieel voor zowel de groei van het individu als de organisatie, aangezien IT een vakgebied is dat snel evolueert.
Gevoel van Erkenning en Waardering
Zowel Laura als Jan-Paul vinden het belangrijk om successen te vieren. Of het nu gaat om een nieuw geïmplementeerde software of een geslaagd project, er wordt aandacht besteed aan de behaalde resultaten. Dit vieren gebeurt niet alleen via formele erkenning, maar vooral door samen te komen en plezier te maken. Volgens Laura draagt de open cultuur die onder andere gecreëerd wordt tijdens de MT dagstart, samen met de sociale activiteiten en opleidingsmogelijkheden, bij aan het gevoel van erkenning en waardering bij medewerkers. ‘Het feit dat er aandacht is voor zowel de resultaten als de mensen achter deze resultaten, maakt dat medewerkers zich gezien en gewaardeerd voelen’, aldus Laura.