Transparant werken in een digitale overheid

Een open overheid wordt gedragen door transparantie. Deze transparantie is cruciaal voor een gezonde democratie: ze zorgt ervoor dat overheden verantwoording af kunnen leggen over hun handelen, stelt burgers in staat om geïnformeerde keuzes te maken en bevordert betrokkenheid bij besluitvorming.
Met dit onderzoek ontwikkelen we digitale innovaties die bijdragen aan een open overheid. Hoe zorg je dat de overheid transparant werkt in een digitale wereld vol complexe processen en enorme documentstromen?
Dit project is een samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Future of Work Hub. We volgen een multidisciplinaire aanpak waarin informatica, sociologie en bestuurskunde bijeenkomen. Zo kijken we onder andere naar werkgedrag. Wat gebeurt er écht in de dagelijkse informatiehuishouding en hoe kunnen we die vervolgens verbeteren? Door gebruik te maken van gegevens uit documentmanagementsystemen kunnen we inzichtelijk maken hoe informatie wordt beheerd en welke gevolgen dat heeft voor transparantie. Deze inzichten stellen overheidsinstanties in staat om hun informatiehuishouding te verbeteren en zo opener te worden.
Praktische handvatten
Naast wetenschappelijke inzichten in hoe technologie kan bijdragen aan overheidstransparantie, ontwikkelen we ook praktische handvatten en tools voor overheden. Zo hebben we een methodologie ontwikkeld voor het datagedreven verbeteren van informatiehuishouding. Deze methodologie – de zgn. Transparency Anti-Pattern Assessment System (TAPAS)– is gebaseerd op gedragspatronen die transparantie belemmeren.
Het doel is om deze innovaties uit te breiden zodat ze ambtenaren actief kunnen ondersteunen in de omgang met informatie. Hierbij houden we rekening met privacy, dataveiligheid en de acceptatie van de technologie. De ontwikkelde methoden, tools of inzichten kunnen worden toegepast bij verschillende overheidsinstanties, van gemeente tot ministerie, waardoor de potentiële impact verder reikt dan alleen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Onderzoeker
Jos Zuijderwijk, PhD kandidaat, faculteit Bètawetenschappen
Wetenschappelijk begeleider(s)
Prof. dr. ir. Hajo Reijers, faculteit Bètawetenschappen
Prof. dr. ir. Tanja van der Lippe, faculteit Sociale Wetenschappen
Dr. Iris Beerepoot, faculteit Bètawetenschappen
Subsidieverleners/ (mede)financierende niet-academische partners
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat