Vogelgriepvirus kan mogelijk pluimveestallen binnendringen via de lucht

Onderzoekers vinden DNA van watervogels in luchttoevoer pluimveestallen

Hoe kan het dat kippen in pluimveestallen vogelgriep krijgen ondanks strenge maatregelen om besmetting te voorkomen? Utrechtse onderzoekers toonden DNA van watervogels aan in de luchttoevoer van pluimveestallen. 鈥淗et virus kan dus mogelijk via de luchttoevoer de stal binnendringen.鈥 Het onderzoek is vandaag . De innovatieve meetmethode kan ook voor andere ziekteverwekkers of diersoorten worden ingezet.

Een van de maatregelen tijdens een vogelgriepepidemie is dat pluimveehouders verplicht hun dieren binnenhouden. Hiermee wordt direct contact met wilde watervogels, de grote verspreiders van vogelgriep, vermeden. Ondanks deze maatregelen, weet het virus toch pluimvee te infecteren. Doordat het direct detecteren van verspreidend virus moeilijk is, blijft onduidelijk hoe het virus kan binnenkomen in de stallen. Onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde bedachten hiervoor een oplossing. Ze gingen niet op zoek naar het vogelgriepvirus zelf, maar naar genetisch materiaal van wilde watervogels; de mogelijke dragers van vogelgriep.

Vogelgriepvirus hecht zich aan minuscule deeltjes van veren en poep

Wat bleek? Minuscule deeltjes afkomstig van wilde watervogels, zoals veren en poep, kunnen door de luchttoevoer pluimveestallen binnendringen. 鈥淗et is mogelijk dat deze minuscule deeltjes besmet zijn met het vogelgriepvirus. Via de lucht dringen ze de stal binnen en zo infecteren ze pluimvee鈥, vertelt Alex Bossers. 鈥淢et een nieuwe techniek konden we de luchtmonsters analyseren op aanwezigheid van DNA van wilde dieren zoals watervogels.鈥 Myrna de Rooij vult aan: 鈥淒oordat we DNA van wilde watervogels konden aantonen in de pluimveestal, is het aannemelijk dat ook het vogelgriepvirus via deze luchttoevoerroute de stal kan binnendringen.鈥

DNA als barcode

Met de nieuwe techniek kijken de onderzoekers naar een specifiek stuk DNA dat werkt als een soort barcode. Bossers: 鈥淗et is een stukje DNA dat in iedere cel te vinden is, maar waarvan de code voor elke diersoort uniek is.鈥 Op deze manier wisten de onderzoekers dat het DNA aanwezig in de luchtmonsters afkomstig was van wilde watervogels en niet van kippen in de stal. De Rooij: 鈥淢et deze nieuwe techniek kunnen we testen wat de beste strategie is om insleep van ziekteverwekkers in stallen te voorkomen鈥.  Minder uitbraken in de stallen zal ook de kans verlagen op overdracht van vogelgriep van dieren op mensen. Bovendien kan de innovatieve meetmethode worden ingezet voor andere ziekteverwekkers of diersoorten.