Utrechtse onderwijsvernieuwing krijgt impuls door vier NRO-beurzen

Twee docenten van de ÀÖÓãºǫ́ en twee van het UMCU krijgen een beurs van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) om onderzoek naar het eigen onderwijs te doen. Een belangrijke aanzet voor de verdere ontwikkeling van het onderwijs aan de universiteit. 

Vanuit de onderzoekssubsidie ‘Inzicht in onderwijsvernieuwing’ zet NRO in op kennisontwikkeling om de werkzame principes van onderwijsvernieuwing te vergroten. Door de vernieuwingen in verschillende onderwijscontexten te onderzoeken met concrete opbrengsten , zijn eenvoudig door andere onderwijsprofessionals toe te passen. Docenten kunnen een maximumbedrag van € 200.000 aanvragen, de projecten hebben een looptijd van minimaal twee en maximaal drie jaar.

De 4 onderzoeksprojecten

Lees hieronder meer over de onderwijsvernieuwingen waarvoor een beurs is toegekend:

Unravelling Virtual Reality’s Potential for Learning: Applying and Extending the Cognitive Affective Model of Immersive Learning –

Virtual Reality (VR) dompelt gebruikers onder in virtuele omgevingen om zo realistische leerervaringen aan te bieden. Dit project onderzoekt hoe het gevoel om écht deel te nemen in de VR-omgeving bijdraagt aan leren. Daarnaast onderzoekt Pennings in hoeverre het uitmaakt dat VR-simulaties niet exact aansluit op de praktijk. In het derde deel van haar onderzoek kijkt ze hoe het steeds opnieuw inzetten van VR bijdraagt aan leren.

Bridging the Gap: Optimizing workplace-based learning for future professionals –

Dit project onderzoekt hoe het innovatieve programma ‘Leren Werkplekleren’ (dier)geneeskundestudenten helpt om leermogelijkheden tijdens stages beter te herkennen en benutten. Veel studenten hebben hier namelijk moeite mee. Het programma is bedoeld om studenten te helpen effectiever te leren op hun stageplek, zodat ze beter voorbereid zijn op hun toekomstige carrière.

Community Engaged Learning door een Stolpersteine-project – Ewout van der Knaap

Binnen dit project onderzoeken studenten van verschillende studierichtingen binnen de Geesteswetenschappen groepen slachtoffers uit de tijd van nazi-Duitsland. Door de interdisciplinaire aanpak is het mogelijk de lokale geschiedenis in kaart te brengen. Dit helpt bij het aanvragen en plaatsen van zogenoemde ‘struikelstenen’ via de Stichting Stolpersteine. Een mooi voorbeeld van Community Engaged Learning (CEL) , waarbij de verzamelde historische informatie via digitale middelen toegankelijk wordt voor een breed publiek en gebruikt wordt voor onderwijs.

Podcasting in higher education: Cultivating belonging and diversity competencies among students and teachers – Zehra Colak

De studentenpopulatie in Nederland wordt steeds diverser , waarbij studenten uit culturele minderheden zich vaak ondervertegenwoordigd voelen. Dit project biedt docenten de kans om podcasts in te zetten als innovatieve onderwijsmethode om zo inclusie in het hoger onderwijs te bevorderen. Het project beoogt diversiteit en verbondenheid in universiteiten te versterken.

Zelf een beurs voor onderwijsonderzoek aanvragen

Wil je in ook een NRO-subsidie of andere beurs aanvragen voor onderzoek naar onderwijs? Vanuit het CAT helpen we je daar graag bij, bijvoorbeeld met het schrijven van je aanvraag. Ook kunnen we je in contact brengen met anderen die aan een vergelijkbaar onderzoek bezig zijn. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via her@uu.nl.