The Oxford Handbook of Dutch Politics

Benieuwd waar het in de Nederlandse politiek om draait? (Oxford University Press) is een 880 pagina's tellend uitgebreid overzicht van alle aspecten van de Nederlandse politieke geschiedenis, de belangrijke instituties, processen en de dynamiek in het overheidsbeleid. Het handboek is samengesteld onder redactie van Sarah de Lange, Carolien van Ham, Tom Louwerse en Paul 't Hart (Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de 乐鱼后台). Het handboek is op dinsdag 19 november 2024 door de redacteuren aangeboden aan de huidige minister-president van Nederland, Dick Schoof.
In elk van de hoofdstukken maken onderzoekers de balans op van wat er in de loop van de tijd is veranderd, hoe wetenschappers deze dynamiek hebben geconceptualiseerd en bestudeerd, en welke belangrijke factoren de patronen in de ontwikkelingen zouden kunnen verklaren.
Ondanks de aanzienlijke mate van constitutionele en institutionele stabiliteit heeft de Nederlandse politiek de afgelopen halve eeuw stapsgewijs aanzienlijke veranderingen en soms omwentelingen ondergaan. Onder invloed van langdurige demografische, sociaaleconomische en culturele verschuivingen zijn de oude sociale scheidslijnen vervaagd:
- Nieuwe sociale identiteiten en scheidslijnen - zoals etniciteit, opleiding, plaats en gender - hebben invloed gehad op de politieke houding en het gedrag van Nederlandse burgers, inclusief hun stemgedrag.
- Het medialandschap en de informatieomgeving zijn veranderd door nieuwe technologie毛n waarmee zowel politici als burgers moeten navigeren. Dit heeft geleid tot veranderingen in cruciale onderdelen zoals het partijsysteem, de vorming en het managen van coalities, de betrekkingen tussen de uitvoerende macht en de wetgevende macht, en vele andere.
- Bovendien zijn de paradigma's van het overheidsbeleid en de politieke coalities die deze in stand hielden, opgekomen en hebben ze aan kracht ingeboet in de meeste van de elf beleidsdomeinen die in het handboek worden besproken.
Al met al biedt The Oxford Handbook of Dutch Politics unieke en onmisbare inzichten in stabiliteit en verandering in een politiek systeem dat ooit bekendheid verwierf als archetype van een consensuele of consociationele democratie.
Over de redacteuren
Sarah de Lange is hoogleraar Politiek Pluralisme aan de afdeling Politieke Wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor was zij universitair docent, universitair hoofddocent en bekleedde zij de Dr. J.M. Den Uyl-leerstoel aan dezelfde universiteit. Ze was Jean Monnet Fellow bij het Robert Schuman Centre for Advanced Studies van het European University Instituteen was lid van de parlementaire en gouvernementele adviesgroep, de Raad voor Openbaar Bestuur.
Tom Louwerse is universitair hoofddocent aan het Instituut Politieke Wetenschap van de Universiteit Leiden. Daarvoor was hij universitair docent Politieke Wetenschappen aan het Trinity College Dublin, Ierland en werkte hij als postdoctoraal onderzoeker in het Research Profile Area Political Legitimacy van de Universiteit Leiden en als docent aan het Institute of Political Science, Universiteit Leiden.
Carolien van Ham is hoogleraar Empirische Politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Eerder bekleedde ze de functie van (senior) docent vergelijkende politieke wetenschappen aan de Universiteit van New South Wales in Sydney, Australi毛 en werkte ze als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Twente en de Universiteit van G枚teborg.
Paul 't Hart is hoogleraar bestuurskunde aan de 乐鱼后台. Hij is ook lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de onafhankelijke denktank van de Nederlandse regering die het Nederlandse kabinet en parlement adviseert over langetermijn- en grensoverschrijdende uitdagingen van het overheidsbeleid.
Meer informatie
The Oxford Handbook of Dutch Politics bevat veel bijdragen van wetenschappers van de 乐鱼后台, zoals Marcel Boogers, Lisanne de Blok, Barbara Vis, Ank Michels, Margo Trappenburg, Femke Van Esch, Thomas Schillemans, Erik-Jan van Dorp, Hans Vollaard, alsmede Beatrice de Graaf en voormalig USBO docent/onderzoeker Harmen Binnema.
Lees meer over de inhoud op de website van Oxford University Press: