Nieuwsflash faculteit B猫tawetenschappen: menselijke invloed op biodiversiteit groter dan gedacht en de grenzen van quantummaterialen
Kort nieuws
Bij de faculteit B猫tawetenschappen van de 乐鱼后台 houden we je graag op de hoogte van de allernieuwste ontwikkelingen, spraakmakende doorbraken en bijzondere prestaties binnen ons onderzoek en onderwijs. In deze nieuwsflash vind je korte updates over verschillende onderwerpen, als aanvulling op de meer uitgebreide artikelen in onze nieuwsfeed.

Ontbrekende soorten laten zien dat menselijke invloed op biodiversiteit groter is dan gedacht
Een nieuw wereldwijd onderzoek, gisteren , laat zien dat in door mensen verstoorde regio鈥檚 veel inheemse plantensoorten ontbreken op plekken waar ze wel zouden kunnen groeien.
Traditionele methoden om biodiversiteit te meten鈥攝oals simpelweg het tellen van aanwezige soorten鈥攇even geen volledig beeld. Ze laten namelijk niet zien welke soorten ontbreken. Een internationaal team van onderzoekers, waaronder de Utrechtse ecoloog Jonas Lembrechts, ontwikkelde daarom een nieuwe aanpak. Naast het in kaart brengen van de aanwezige plantensoorten, bepaalden ze ook welke soorten daar in potentie zouden kunnen voorkomen. Door naar het verschil te kijken, kregen ze een beeld van de missende biodiversiteit, die ze de 鈥渄onkere diversiteit鈥 noemen.
Binnen het internationale samenwerkingsverband DarkDivNet verzamelden meer dan 200 onderzoekers gegevens over de donkere diversiteit op 5500 locaties in 119 verschillende regio鈥檚 wereldwijd. Vervolgens onderzochten ze het verband met de Human Footprint Index, een maatstaf voor de mate van menselijke verstoring in een regio.
De resultaten laten zien dat een hogere Human Footprint Index leidt tot een afname van plantendiversiteit, zelfs tot honderden kilometers verderop. In gebieden met weinig menselijke invloed was doorgaans meer dan een derde van de mogelijke plantensoorten aanwezig. Maar in sterk door menselijke activiteiten be茂nvloede regio鈥檚 kwam slechts 茅茅n op de vijf geschikte soorten daadwerkelijk voor.
Lembrechts: 鈥淒oor te kijken naar de soorten die ontbreken in plaats van die welke wel aanwezig zijn, krijgen we een uniek inzicht in het verloren potentieel van onze landschappen. Deze aanpak laat ons beter zien wat verdwenen is dan traditionele methoden. Dat is interessant voor natuurbeheer: zo kunnen we gericht focussen op gebieden met veel potentieel voor biodiversiteitsherstel en het succes van herstelmaatregelen nauwkeurig opvolgen.鈥
Op zoek naar de grenzen van quantummaterialen
Wat gebeurt er als je een ultradun, tweedimensionaal lint nog dunner maakt? Wanneer is het geen lint meer en wordt het een eendimensionale lijn? Onderzoekers van de Universiteit Twente en de 乐鱼后台, samen met een internationaal team, gingen op zoek naar de grenzen van quantummaterialen en ontdekten dat . De resultaten van hun onderzoek zijn .
Ze gebruikten supersmalle linten van germaneen, een enkele laag germaniumatomen, en ontdekten dat deze kleine structuren hun bijzondere quantumeigenschappen behouden tot een kritische breedte van slechts twee nanometer. Worden de linten nog smaller, dan gebeurt er iets interessants: er ontstaan nieuwe quantumtoestanden aan de uiteinden van de linten. Die eigenschappen kunnen bijvoorbeeld nuttig zijn voor quantumcomputing en supereffici毛nte elektronica.
Hoewel de experimenten in Twente zijn uitgevoerd, ontwikkelden Lumen Eek en Cristiane Morais Smith van de 乐鱼后台 het theoretische kader om de quantumtoestanden te verklaren.
