Nationaal onderzoekscentrum voor chemische bouwstenen in de steigers
乐鱼后台-hoogleraar Bert Weckhuysen mede-initiatiefnemer

In aanwezigheid van minister Henk Kamp van Economische Zaken lanceerden de universiteiten van Utrecht, Eindhoven en Groningen samen met AkzoNobel, BASF, Shell, het Ministerie van Economische Zaken, de Topsector Chemie en NWO begin deze week hun plannen voor de oprichting van het nieuwe Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium (ARC CBBC). Dit nationale onderzoekscentrum pakt belangrijke energie- en chemievraagstukken aan die gepaard gaan met het groeiende beroep op de eindige voorraad grondstoffen. Inzet van de partners is een jaarlijkse gezamenlijke investering van 11 miljoen euro gedurende 5-10 jaar, met 80 脿 100 banen in de kennisindustrie tot gevolg. Samen met de Groningse hoogleraar Ben Feringa nam Spinozawinnaar prof. Bert Weckhuysen van de 乐鱼后台 het initiatief. 鈥淢et het CBBC willen we topwetenschap en bedrijven verbinden om op lange en middellange termijn te werken aan het oplossen van grote maatschappelijke problemen鈥, aldus Weckhuysen.
Door grensverleggende wetenschap te verbinden met complexe industri毛le vraagstellingen, kunnen doorbraken ontstaan die nodig zijn om ook in de toekomst duurzaam te kunnen voorzien in de behoefte aan energie en materialen, is de overtuiging van Bert Weckhuysen, hoogleraar Anorganische Chemie en Katalyse aan de 乐鱼后台. 鈥淰erbinden, ketens maken van fundamenteel onderzoek naar toepassingen, wetenschappelijk doorbraak vertalen in nieuwe toepassingen en producten, dat is waar we in dit nationaal, virtueel onderzoekscentrum naar streven. Chemie is daarbij de spin in het web die ook de verbinding kan maken naar andere gebieden.鈥
Aantrekkingskracht op toptalent
Het nationaal onderzoekscentrum bouwt voort op twee door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gefinancierde Zwaartekrachtprogramma鈥檚. Weckhuysen is initiatiefnemer en wetenschappelijk directeur van 茅茅n van de twee, het Netherlands Center for Multiscale Catalytic Energy Conversion. Met het ARC CBBC dragen de partners bij aan een internationaal toonaangevende infrastructuur voor onderzoek en innovatie in Nederland en een wereldwijde aantrekkingskracht op toptalent. Het ARC CBBC richt zich op chemische bouwstenen om de energiedragers, coatings en materialen van de toekomst te maken. 鈥淚k geloof sterk in de toekomst van chemie. We staan voor grote maatschappelijke problemen en we weten dat samenwerken alle verschil kan maken, 鈥 aldus Marjan Oudeman, CvB-voorzitter Marjan Oudeman van de 乐鱼后台 tijdens de bijeenkomst waarin ARC CBBC werd aangekondigd.
Smog in Beijing
Weckhuysen: 鈥淓en aantal vragen uit de Nationale Wetenschapsagenda heeft rechtstreeks betrekking op waar we binnen ARC CBBC aan gaan werken. Zo proberen we de transitie te maken naar een duurzamere samenleving van fossiele grondstoffen naar biomassa en hopelijk op wat langere termijn ook zonnebrandstoffen. Maar we willen ook kijken hoe we van CO2, dat nu een probleem vormt, een oplossing kunnen maken. Mijn kinderen kijken op TV naar de smog in Beijing. Kunnen we dit oplossen? Ja, dat moeten we kunnen oplossen, daar ben ik van overtuigd.鈥

Bert Weckhuysen
Bert Weckhuysen is sinds 2000 hoogleraar Anorganische Chemie en Katalyse in Utrecht. Hij ontving onder meer de Spinozapremie, de meest prestigieuze wetenschapsprijs in Nederland. Ook is hij, naast zijn lidmaatschap van de KNAW, verkozen tot Fellow van de Royal Society of Chemistry in het Verenigd Koninkrijk en 鈥 als 茅茅n van de zeer weinige niet-Amerikanen - tot Fellow van de AAAS, de Amerikaanse vereniging van wetenschappers. In april dit jaar werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Zie voor meer informatie over zijn werk het naar aanleiding van deze benoeming.
Meer informatie
- Meer informatie over Bert Weckhuysen op zijn .
- (MCEC).
- door Bert Weckhuysen.
- Recente persberichten over zijn onderzoek:鈥
Contact
Monica van der Garde, persvoorlichter faculteit B猫tawetenschappen, m.vandergarde@uu.nl, 06 13 66 14 38.