Matthieu Verstraete benoemd tot hoogleraar Ab Initio Simulations of Quantum Materials
鈥淲e voorspellen materiaaleigenschappen op nanoschaal 鈥 met computersimulaties鈥

Matthieu Verstraete is per 1 november 2023 benoemd tot hoogleraar Ab initio Simulations of Quantum Materials aan de faculteit B猫tawetenschappen van de 乐鱼后台. De nieuwe hoogleraar voorspelt aan de hand van computersimulaties hoe materialen zich op kwantumniveau gedragen onder bepaalde omstandigheden, zoals hoge temperaturen of druk. 鈥淲anneer je het mechanisme achter een materiaal begrijpt, kun je nieuwe dingen ontdekken waarvan je niet wist dat ze mogelijk waren.鈥
Matthieu Verstraete speurt naar duurzamere, veiligere en goedkopere alternatieven voor bestaande materialen. 鈥淰eel materialen die worden gebruikt voor technologische snufjes zoals batterijen en telefoons, hebben problemen met stroomgeleiding. Hierdoor gaat energie verloren in de vorm van warmte,鈥 legt hij uit. 鈥淒aarnaast zijn sommige materialen giftig, zoals lood, of worden ze gewonnen in mijnen onder omstandigheden die zowel ecologisch als humanitair problematisch zijn.鈥
Kwantummaterialen
Goede kandidaten voor materialen die toekomstbestendiger zijn, zijn kwantummaterialen. Dit zijn stoffen die zich anders gedragen dan 鈥榞ewone鈥 materialen als hout, plastic of steen, door de eigenschappen van de allerkleinste deeltjes waaruit deze stoffen bestaan. Door de eigenschappen van deze deeltjes, kunnen kwantummaterialen bijvoorbeeld stroom geleiden zonder dat er energie verloren gaat, of zijn ze supersterk of -magnetisch. Dit soort materialen zijn van belang in de energietransitie en de ontwikkeling van nieuwe technologie毛n.
Simulaties in plaats van experimenten
Veel kwantummaterialen bestaan alleen nog niet, en het productieproces ervan is duur en tijdrovend. Daarnaast moet een nieuw materiaal worden getest in een lab, om te kijken of het 眉berhaupt bruikbaar is voor het beoogde doel. Verstraete weet dit kostbare en tijdrovende proces te omzeilen: hij gebruikt simulaties om te voorspellen welke eigenschappen nieuwe kwantummaterialen hebben.
Met simulaties kunnen we duizenden potenti毛le, nog niet bestaande materialen onderzoeken en de vijf beste extrapoleren, zonder miljoenen euro鈥檚 te besteden aan experimenten.
Verstraetes materiaalonderzoek vindt dus niet plaats in het lab en er komt geen experiment aan te pas: hij en zijn team gebruiken uitsluitend computers. Simuleren maakt het onderzoek effici毛nter, vertelt de hoogleraar. 鈥淥p deze manier kunnen we honderden of zelfs duizenden potenti毛le, nog niet bestaande materialen onderzoeken en de vijf beste extrapoleren, zonder dat we miljoenen euro鈥檚 aan experimenten hoeven te besteden.鈥
AI als helpende hand
E茅n van de dingen die Verstraete wil doen na zijn aanstelling als hoogleraar bij de 乐鱼后台, is kijken naar de manier waarop materialen warmte geleiden. Sommige materialen isoleren goed (die zijn handig in je huis: dan blijft het warm) andere geleiden warmte juist heel goed (die zijn weer handig in een computer: dan wordt deze niet te heet).
Je kunt voor elk materiaal berekenen hoe goed ze warmte geleiden, maar dit duurt erg lang. Verstraete en zijn team gebruiken machine learning om een computerprogramma te trainen op basis van een kleine hoeveelheid kwantumberekeningen. 鈥淒it programma kan vervolgens voorspellen hoe atomen bewegen in een gegeven materiaal. Zo wordt het proces zo鈥檔 duizend keer versneld鈥, legt Verstraete uit. "AI is in de mode, maar het is ook echt effici毛nt wanneer je het slim integreert in je methoden."
Exponenti毛le groei
Verstraete hoopt op een exponenti毛le groei in de hoeveelheid materialen die energie kunnen opslaan en CO2 kunnen absorberen. Talloze bestaande materialen zijn misschien tot veel meer in staan dan we denken, vermoedt hij. Deze kwamen niet eerder aan het licht omdat de materialen nooit onder de juiste omstandigheden zijn getest, en simulatiemethoden zouden hun verborgen eigenschappen zomaar kunnen blootleggen. Verstraete: 鈥淚k blijf op zoek gaan naar materialen die nog nooit zijn onderzocht, maar ook naar nieuwe manieren om materialen te onderzoeken.鈥
Over Matthieu
Matthieu Verstraetes interesse in kwantumfysica en materialenwetenschap werd vroeg gewekt: hij studeerde technische natuurkunde in Lausanne, Zwitserland en deed een promotieonderzoek in materiaalkunde in Belgi毛. Na postdocs in het Verenigd Koninkrijk en Spanje, werd hij in 2009 professor bij het departement Natuurkunde van de Universiteit van Luik, waar hij de elektronische structuur van materialen onderzocht. Bij de 乐鱼后台 zal Verstraete onderzoek doen bij het Instituut voor Theoretische Fysica (ITP) en hier een nieuwe onderzoeksgroep starten. Hij werkt veel samen met instituten binnen andere departementen, zoals het Debye Instituut, maar ook met andere universiteiten op nationaal en internationaal niveau.