Jong Talent Afstudeerprijs voor Loes Verkuil
Loes Verkuil (Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling) heeft een Jong Talent Afstudeerprijs gewonnen in de categorie ‘Biologie’. Van november 2018 tot oktober 2019 deed ze een wetenschappelijke onderzoeksstage bij het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling. Ze krijgt de prijs vanwege de hoge kwaliteit van haar onderzoeksverslag, haar uitmuntende werkwijze en de vernieuwende inzichten die uit het onderzoek zijn voortgekomen. De prijsuitreiking door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen zal maandag 29 november plaatsvinden om 14:00. Aan de prijs is een geldbedrag van €3000 verbonden. Van harte gefeliciteerd!
De bijeenkomst is geheel online en te volgen via de knop “Livestream Prijsuitreikingen 29 november 2021” op . De winnaars van de afstudeerprijzen zijn aanwezig in een Zoom-sessie. Zij worden toegesproken door de sponsors van de prijzen, die eveneens deelnemen aan de Zoom-sessie. Daarna wordt een kort filmpje getoond dat elke prijswinnaar van tevoren heeft toegezonden. De prijsuitreiking aan Loes Verkuil komt aan de beurt in sessie 1, die duurt van 14.00 tot 15.00 uur.
Landschapsherstel
Onder begeleiding van dr. Pita Verweij en dr. Vincent de Leijster deed Loes Verkuil onderzoek in de context van landschapsherstel in een tropisch landbouwsysteem. Het onderzoek was specifiek gericht op het verminderen van de milieudruk van koffieteelt en het vergroten van de veerkracht van het ecosysteem. Dit is onderzocht in een van de oudste en belangrijkste koffiegebieden ter wereld, de Eje Cafetero in Colombia. Daar keek ze naar de effecten van het planten van bomen op deze plantages (agroforestry) op het bodemherstel, de koolstofopslag en de productiviteit van de koffieplanten.
Schaduwkoffie
Uit haar onderzoek bleek dat al in de eerste 10 jaar belangrijke verbeteringen in ecologische aspecten optraden, terwijl de koffieproductiviteit niet significant verminderde. Daarnaast genereren de schaduwbomen extra inkomen uit bijproducten zoals fruit, hout en noten. Daarmee is aannemelijk gemaakt dat herstel van koffielandschappen en duurzame productie mogelijk is zonder verlies van opbrengst, wat een belangrijk economisch argument vormt voor de productie van ‘schaduwkoffie’.
Momenteel is Verkuil als junior onderzoeker werkzaam bij het Copernicus Instituut
