Is een TalenTjaar de oplossing voor het lerarentekort?

Het onderwijs kampt met grote tekorten: de aantallen studenten aan leraren- en onderwijsopleidingen blijven al jaren achter. Middels een 鈥楥hallenge Lerarentekort鈥 hoopt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) hier verandering in te brengen. en van denken het tekort in de talenstudies te kunnen ondervangen en wonnen de challenge met hun project TalenTjaar. De faculteit Geesteswetenschappen van de 乐鱼后台 is partner en werkt mee aan een pilot.
Inhoudelijk tussenjaar
Het TalenTjaar is een begeleid inhoudelijk tussenjaar, waarin net-afgestudeerde scholieren meelopen met een talendocent in het middelbaar onderwijs. Naast het opdoen van ervaring als docentassistent, krijgen jonge talenten de kans een moderne vreemde taal te leren en twee maanden op reis te gaan naar het land waar de gekozen taal gesproken wordt.
鈥淰eel van de havo-/vwo-eindexamenleerlingen weten niet wat ze willen studeren鈥, legt Bos uit. 鈥淶e hebben meer tijd nodig en willen misschien nog wel naar het buitenland. Maar ook als ze wel kiezen is de vraag hoe afgewogen hun keuze is: 11 tot 15 procent van de eerstejaarsstudenten valt uit. Met het TalenTjaar ontstaat er direct contact met 鈥榸wevende kiezers鈥, terwijl zij laagdrempelig kunnen ervaren of het leraarschap iets voor ze is.鈥
shs en faculteit Geesteswetenschappen
Bos organiseert het TalenTjaar vanuit , een organisatie met de missie 鈥榚en nieuwe generatie verliefd te maken op het onderwijs鈥. shs werkt al samen met de lerarenopleiding van de 乐鱼后台. Voor het TalenTjaar is de expertise van de faculteit Geesteswetenschappen benut en deelnemers zullen er aan hun taalniveau kunnen werken.
Er ontstaat direct contact met 鈥榸wevende kiezers鈥, terwijl zij laagdrempelig kunnen ervaren of het leraarschap iets voor ze is.
鈥Iris van der Tuin, vicedecaan voor bacheloronderwijs, en ik kennen elkaar van Liberal Arts & Sciences鈥, vertelt Bos. 鈥淎an het begin van dit kalenderjaar benaderde ze mij met de vraag of we vanuit shs konden meedenken over creatieve oplossingen om de instroom van talenopleidingen en de educatieve minor te verhogen.鈥 Samen met decaan Thomas Vaessens ontwikkelden Bos en Van der Tuin drie voorstellen, waaronder het TalenTjaar.
鈥淗et was even zoeken hoe we de ontwikkeling van het TalenTjaar konden financieren en toen kwam de Lerarentekortchallenge voorbij. We krijgen nu ruim 50.000 euro van OCW om tussen februari en juli een pilot te draaien.鈥 Dan zullen ook docenten Doris Abitzsch (Duits) en Marco Bril (Frans) van de Utrechtse faculteit Geesteswetenschappen betrokken zijn bij de begeleiding van studenten.
鈥淗et is een heel bijzonder project鈥, vindt Van der Tuin. 鈥淭homas Vaessens en ik hebben vorig jaar meermaals met Sander Bos en shs om de tafel gezeten, in de hoop dat ons talenonderwijs er op termijn van kan meeprofiteren. Nu vormen we als faculteit de academische partner waarmee de pilot wordt vormgegeven, maar: alle credits voor deze jonge, innovatieve mensen.鈥