Interview met Jojanneke van der Toorn in Pandora Magazine
In de mei-editie van Pandora, het tijdschrift over genderkwesties, diversiteit en inclusie aan de 乐鱼后台, is een interview gepubliceerd met sociaal en organisatiepsycholoog prof. dr. Jojanneke van der Toorn.
Pandora is het magazine van het . Dit netwerk staat voor (gender)diversiteit binnen een wetenschappelijke 茅n bestuurlijke context, de bewustwording van stereotyperingen en de zichtbaarheid van vrouwelijk talent. Het magazine bevat interviews met inspirerende hoogleraren, columns van vooraanstaande wetenschappers en artikelen over diversiteit en inclusie.

Kloof tussen wetenschap en praktijk
Jojanneke van der Toorn is sinds januari 2017 de eerste en enige hoogleraar ter wereld op het gebied van inclusie van LHBT+鈥檈rs op het werk. Deze bijzondere leerstoel aan de Universiteit Leiden combineert ze met een universitair hoofddocentschap sociale en organisatiepsychologie aan de 乐鱼后台. Ook hier doet ze onderzoek naar diversiteitsbeleid.
Haar valt het op dat veel organisaties een actief diversiteitsbeleid voeren dat zelden gebaseerd is op wetenschappelijk bewezen effectiviteit. "Zo zijn maatregelen vaak vooral gericht op diversiteit, dus het vergroten van aantallen, terwijl een focus op inclusie, dus op cultuur, minstens zo belangrijk is. Waar wil je naar toe als organisatie?"
Iedereen gelijk behandelen kan oneerlijk uitpakken.
Kleurenblindheid
Veel organisaties pretenderen dat ze geen verschillen zien tussen hun werknemers. 鈥淜leurenblind beleid komt vaak voort uit goede bedoelingen, maar we hebben niet allemaal dezelfde startpositie. Mensen zijn wel gelijkwaardig, maar hebben geen gelijke kansen." Er moet oog zijn voor de groepen mensen die historisch minder kans krijgen - daar is doelgroepenbeleid voor nodig.
Een aanzienlijk deel van de LHBT+'ers kiest ervoor om in de kast te blijven op werk. Dit komt mede seksuele ori毛ntatie als een priv茅kwestie beschouwd wordt. Het is belangrijk om op de werkvloer ruimte te cre毛ren voor het voeren van gesprekken over seksualiteit en gender. Het hoeft er niet altijd over te gaan, maar het moet er wel over k煤nnen en m贸gen gaan. Om vooroordelen te verminderen is het cre毛ren van empathie cruciaal.