Hiske Arts benoemd tot Alumnus van het Jaar 2024

Op de 389e Dies Natalis (verjaardag) van de ÀÖÓãºǫ́ kreeg Hiske Arts, Alumnus University College Utrecht (BA) en Geesteswetenschappen (MA), de eretitel ‘Alumnus van het Jaar’. Als campagneleider van burgerbeweging Fossielvrij NL richt zij zich op het dichtdraaien van de geldkraan naar nieuwe fossiele projecten en het ontmantelen van fossiele misleiding.
De klimaatnoodtoestand is een van de grootste uitdagingen waar we als samenleving voor staan. Terwijl de klimaatdoelen steeds moeilijker haalbaar lijken, ervaart het huidige kabinet niet voldoende urgentie om dit te veranderen.
Hiske zet die urgentie wel al jaren op de kaart. En met succes. Door haar campagnes besloot pensioenfonds ABP te stoppen met investeren in fossiele bedrijven. Ook won ze een rechtszaak tegen KLM, waardoor bedrijven minder snel misleidende duurzaamheidsclaims kunnen maken. Haar pijlen zijn nu gericht op de grootste vermogensbeheerder ter wereld.
Campaigner, schrijver en spreker

Tijdens haar studie was Hiske al actief, o.a. als bestuurslid van de Landelijke Studenten Vakbond. Na haar master Conflict Studies and Human Rights richtte zij met een aantal medealumni de organisatie Critical Mass op. Daarmee ontwikkelde ze interactieve tentoonstellingen, films en games om mensen te laten nadenken over hoe we met elkaar samenleven en omgaan met conflicten.
De afgelopen vijf jaar heeft ze zich vooral bezig gehouden met duurzaamheid, economie en klimaatrechtvaardigheid. Vanuit haar academisch fundament spant zij zich als campaigner, schrijver en spreker in om vanuit de kracht van burgermacht sociale kantelpunten te forceren die leiden tot een nieuw normaal. Hierin is de duurzame keuze de enige logische, ethische, betaalbare en beschikbare optie.
Daarom zijn wij trots Hiske Arts tot onze alumnus van het jaar te benoemen. om meer te lezen over de aankondiging op de Dies Natalis en de reactie van Hiske.
Hiske over haar tijd aan de ÀÖÓãºǫ́
"Wat ik zo waardeerde aan mijn tijd aan de ÀÖÓãºǫ́, was de toewijding van de docenten en hun drang om ons te laten denken, reflecteren, verwonderen, dieper in te gaan op zaken en de wereld te begrijpen. Mijn master in Conflictstudies heeft een bepalende rol gespeeld in het uiteindelijk, jaren later, begrijpen van de klimaatcrisis, en waarom we niet vooruitkomen in het aanpakken van deze crisis. Zolang we de klimaatcrisis alleen als een technisch probleem benaderen, zullen we de strijd van verbeelding, macht en grote belangen verliezen, en blijven we een fossiele wereld reproduceren."
Jury
De jury bestond dit jaar uit de alumni Marjan Minnesma (voorzitter, directeur Urgenda en eerste winnaar Alumnus van het Jaar), José van Dijck (universiteitshoogleraar, bestuurslid Utrechts Universiteitsfonds), Adriaan ter Braack (wetenschapsjournalist), Maurice Unck (directeur Mail Nederland PostNL, vicevoorzitter Utrechts Universiteitsfonds) en Niels Vreeswijk (studentassessor College van Bestuur).
Alumnus van het Jaar
Met de eretitel Alumnus van het Jaar onderstreept de ÀÖÓãºǫ́ dat alumni een belangrijk en integraal onderdeel zijn van de academische gemeenschap. Samen met studenten, wetenschappers, alumni, maatschappelijke partners, de overheid en het bedrijfsleven zoekt de universiteit naar oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van deze tijd.