Het EDI Festival komt eraan

Zet 24 oktober 2024 in je agenda, want dan komen we samen voor het EDI Festival in , die nu een levendige evenementenlocatie is. Op het festival “Creating an Inclusive Future, Together,” reflecteren we op de EDI-reis van de ̨ in de afgelopen vier jaar en ook op de toekomstige stappen.
Het grootste deel van het festival zal in het Engels zijn, tenzij anders aangegeven. Controleer dus goed of bepaalde sessies of workshops in het Nederlands of Engels zijn. Mis deze kans niet om deel uit te maken van het gesprek over de toekomst van inclusie in de ̨!
Bekijk de EDI Festival plattegrond
Met de plattegrond weet je precies waar je moet zijn. Ontdek waar de verschillende workshops, koffiehoek, toiletten en meer zijn.
PlattegrondProgramma
13.00-13:45
De openingstoespraak wordt gegeven door Diversity Dean John de Wit. Gevolgd door keynote speaker . De moderators en Gisela van der Velden.
13.45-14:30
Heb je altijd al de basis van gebarentaal willen leren, zoals je naam spellen of een kop koffie bestellen met gebaren? Dan is dit je kans! Doe mee aan een introductieworkshop gegeven door Henny Bouw, een dove docent, met ondersteuning van een tolk die van Nederlandse Gebarentaal (NGT) naar Nederlands vertaalt. In deze workshop leer je de essentiële gebaren en zinnen om te communiceren in gebarentaal. Na de workshop kun je je nieuwe vaardigheden oefenen bij onze , waar je je koffie kunt bestellen met gebaren. Het is een leuke, interactieve manier om gebarentaal te leren en te gebruiken in alledaagse situaties.
In deze boeiende paneldiscussie komen eerdere winnaars van de Diversity and Inclusion (D&I) Awards samen om hun ervaringen en inzichten te delen over hoe het winnen van de award hun persoonlijke en professionele leven heeft beïnvloed. De panelleden, die elk worden erkend voor hun uitmuntende bijdragen aan het bevorderen van diversiteit, gelijkheid en inclusie, bespreken hoe het winnen van de award hun werk heeft gevormd, hun invloed heeft vergroot en verdere initiatieven op het gebied van EDI heeft geïnspireerd.
Deze interactieve workshop is bedoeld om deelnemers in staat te stellen ongepast gedrag op de werkplek en in universitaire of andere sociale omgevingen te herkennen en aan te pakken. Deelnemers leren subtiele en openlijke vormen van ongepast gedrag herkennen, variërend van pesten en roddelen tot intimidatie en discriminatie. Ze leren ook praktische hulpmiddelen om veilig en effectief in te grijpen als actieve omstanders en zo bij te dragen aan een positieve, respectvolle omgeving. voor meer informatie over de workshop.
Briska Smit, gevoeligheidsexpert, coach in de coachpool van de ̨ en oprichter van het Centrum voor Zelfvertrouwen, gelooft dat diversiteit begint bij zelfzorg. Met haar missie ‘Ontspan de wereld, begin bij jezelf’ laat ze zien hoe zelfzorg ons helpt om de diverse behoeften van anderen beter te begrijpen en ondersteunen.
In deze workshop deelt Briska praktische technieken voor het ontwikkelen van zelfcompassie en veerkracht. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook anderen met meer begrip en inclusiviteit benaderen, of het nu gaat om cliënten, leerlingen, collega’s of geliefden. Zo dragen we samen bij aan een diverse en ondersteunende gemeenschap.
Ontdek hoe zelfzorg jou kan helpen om een sterker pleitbezorger te zijn voor diversiteit en inclusie, zowel in je persoonlijke als professionele leven.
14:45 – 15:30
Deze workshop onderzoekt wat het betekent om neurodivergent te zijn aan de ̨. Neurodivergen - mensen met aandoeningen zoals ADHD, autisme, dyslexie en andere cognitieve verschillen - worden vaak geconfronteerd met unieke uitdagingen in zowel academische als werkomgevingen. Onder leiding van Dr. Ozan Ozavci en Mateusz Platos bespreken we deze uitdagingen en de waardevolle bijdragen die neurodivergente studenten en medewerkers leveren aan onze instelling. We introduceren ook het Nęrodiversiteitsproject, dat tot doel heeft het bewustzijn, de inclusie en de ondersteuning van neurodivergente leden van onze gemeenschap te verbeteren. Het project zal middelen ontwikkelen, best practices delen en een speciaal platform creëren om een positieve ervaring voor iedereen te garanderen.
Tijdens de workshop over inclusief onderwijs maken we kennis met de belangrijkste concepten van inclusie, waarbij we onderzoeken hoe een gevoel van erbij horen academisch succes en welzijn verbetert, gegeven door Janine Geerling en Sonja el Yandouzi. Deze workshop is verdeeld in twee sessies. In de eerste sessie sluit Sophie Bots zich aan bij Sonja en Janine en richt ze zich op het belang van het bouwen van een inclusieve universitaire onderwijsomgeving en het belang van gelijkheid en diversiteit in onderzoek.
In deze interactieve workshop nemen Merel Postma (zij/haar) en Aukje Molenaar (zij/haar) je mee in het ‘queer alfabet’. We bespreken op welke manieren mensen verschillen in aantrekkingskracht, sekse, gender en expressie. We sparren met de zaal hoe het is om queer te zijn op je werk, hoe het is om steeds weer uit de kast te komen en hoe je als ̨er een fijne omgeving kan creëren voor queer collega’s en studenten. De workshop is interessant voor iedereen, ongeacht je eigen identiteit of kennisniveau. Hoe diverser het publiek hoe meer we van elkaar kunnen leren!
De overstap van het hbo naar de universiteit is niet altijd zo vanzelfsprekend, maar wist je dat hbo-studenten op verschillende manieren kunnen bijdragen aan de diversiteit binnen universitaire opleidingen? Uit diverse onderzoeken, data-analyses en met behulp van meerdere tools is inmiddels duidelijk geworden waarom het van belang is om deze groep beter te bereiken. Door hbo-studenten actief te betrekken, kunnen we niet alleen hun toekomstperspectieven verbreden, maar ook de veelzijdigheid en inclusiviteit van het hoger onderwijs verrijken.
Een student neemt je mee in haar persoonlijke route naar de universiteit, waarin ze de uitdagingen en kansen beschrijft die ze onderweg is tegengekomen. Haar verhaal biedt waardevolle inzichten in hoe deze route toegankelijker gemaakt kan worden voor een bredere groep studenten, zodat meer hbo'ers hun weg kunnen vinden naar de universiteit, wij vullen deze aan met onze onderzoeksresultaten en geven je inzicht in waardevolle data om samen te verkennen hoe deze inzichten kunnen bijdragen aan een inclusiever en rijker onderwijslandschap.
15:45 – 16:30
In de tweede sessie geven we twee parallelle hands-on workshops die voorbeelden laten zien van hoe je met deze concepten om kunt gaan in je onderwijspraktijk. De workshop inclusief lesgeven, gegeven door Sonja, geeft de deelnemers een aantal ideeën hoe ze hun onderwijs meer inclusief kunnen maken. Aan de hand van voorbeelden en een reflectieve cyclus om EDI-dilemma's te herkennen, analyseren en bespreken, krijgen de deelnemers praktische strategieën om inclusiviteit in hun rol te bevorderen. In de workshop 'Verbreed het perspectief van je studenten', verzorgd door Janine, wordt besproken hoe je het onderwijzen van disciplinaire kennis kunt combineren met reflectieve opdrachten. De sessie laat werk zien van de Ba2-cursus Unravelling Bias in Science, waarin studenten door middel van verschillende vormen van kunst en interacties met patiënten worden uitgedaagd om hun perspectieven op hun vakgebied te verbreden. Er is ruimte om lesmateriaal en producten van studenten te bekijken en om een aantal van de activiteiten zelf te ervaren.
Heb je altijd al de basisbeginselen van gebarentaal willen leren, zoals je naam gebaren of een koffie bestellen met gebarentaal? Dit is je kans! Doe mee aan een introductieworkshop onder leiding van Henny Bouw, een doveninstructeur, met ondersteuning van een vertaler van de Nederlandse Gebarentaal (NGT) naar het Engels. In deze workshop leer je essentiële gebaren en zinnen om te communiceren in gebarentaal. Na de workshop kun je je nieuwe vaardigheden oefenen in onze , waar je de gelegenheid krijgt om je koffie te bestellen in gebarentaal. Het is een leuke, interactieve manier om te beginnen met het leren en gebruiken van gebarentaal in alledaagse situaties.
Doe mee met Queer@̨ voor een voguing workshop waar iedereen welkom is om deel te nemen en zichzelf te uiten. De sessie biedt een leuke, ondersteunende ruimte om beweging en creativiteit te verkennen en te leren wat voguing inhoudt. De workshop is afgestemd op verschillende behoeften om een inclusieve en plezierige ervaring voor iedereen te garanderen. Laat het ons weten als je speciale lichamelijke behoeften hebt.
Deze zomer zijn een aantal kleine maar sprekende aanpassingen gedaan aan het interieur van het Academiegebouw. Deze verandering zijn aangebracht om de diversiteit van onze gemeenschap anno 2024 beter te weerspiegelen. Dit omvat onder andere de toevoeging van een nieuwe fototentoonstelling, 'Dimensies van (on)gelijkheid', in de Belle van Zuylen zaal. De tentoonstelling onderzoekt wat het betekent om je welkom te voelen door middel van de perspectieven en verhalen van studenten en medewerkers, en biedt een visuele en verhalende reis door de verschillende ervaringen binnen onze universiteit.
Tijdens het festival krijgen deelnemers de kans om de tentoonstelling persoonlijk te bekijken en mee te doen aan een paneldiscussie met Andrea Simmelink, een van de collega's die betrokken was bij het project en een aantal van de interviews afnam, en een van de geïnterviewden uit de tentoonstelling. In deze paneldiscussie onderzoeken we hoe we een balans kunnen vinden tussen respect voor het verleden en tegelijkertijd ruimte geven aan een diverse afspiegeling van het heden; en hoe we van de universiteit een inclusief voor iedereen kunnen maken.
16:30-17:00
Stand-Up Comedy met Derek Mitchell (beter bekend als ): Maak je klaar om hardop te lachen met Derek Mitchell, een getalenteerde tweetalige komiek die naadloos een brug slaat tussen culturen door middel van humor. Bekend om zijn scherpe humor en unieke komische stijl, put Derek uit zijn diverse ervaringen om culturele verschillen, maatschappelijke normen en het dagelijks leven aan te pakken op een manier die aanslaat bij het publiek van alle rangen en standen.
17:00 – 17:30
In deze afsluitende sessie presenteren Diversity Dean John de Wit en Rector Magnificus Henk Kummeling de routekaart voor de toekomst van het EDI-programma binnen de universiteit. Ze zullen de belangrijkste kwesties bespreken die de universiteit zal aanpakken om een meer inclusieve omgeving te creëren voor zowel studenten als medewerkers, en de langetermijnstrategieën schetsen die we zullen volgen om gelijkheid te bevorderen, te zorgen voor een diverse vertegenwoordiging en een cultuur van inclusie te stimuleren binnen de hele ̨.
17:30 – 18:00
Nu het festival ten einde loopt, nodigen we je uit voor een speciaal Midden-Oosters buffet bij de receptie. Geniet van een verscheidenheid aan heerlijke vegetarische en vleesgerechten terwijl we samen diversiteit vieren. Laten we het glas heffen op “Creating an Inclusive Future, Together” en proosten op een meer inclusieve universiteit voor iedereen.