Finfluencers dienen vooral hun eigenbelang

Man achter computer en voor filmende telefoon en microfoon
Foto: istock.com/g-stockstudio

Aanbevelingen van finfluencers op YouTube en Instagram over aandelen en cryptomunten hebben geen meerwaarde. Sterker nog: de aanbevolen aandelen en cryptomunten doen het meestal juist slechter dan het marktgemiddelde. Dat blijkt uit onderzoek van Anouk de Regt en Dirk Gerritsen van de Utrecht University School of Economics (U.S.E). Finfluencers hebben via sociale media een groot bereik onder met name jongeren. Zij zijn echter geen financiële experts en ook niet altijd duidelijk over hun eigenbelang bij de aanbevelingen die ze geven.

De onderzoekers analyseerden ruim 450 adviezen van 20 Nederlandse finfluencers die meer dan 1000 volgers hadden op YouTube of Instagram. De populariteit van finfluencers (sommigen hebben tot wel 50.000 volgers) is mogelijk een gevolg van laag vertrouwen in traditionele financiële adviseurs. Maar ook de opkomst van de sociale media heeft bijgedragen aan hun populariteit. Door middel van korte video’s en persoonlijke berichten bieden zij, in tegenstelling tot traditionele financiële adviseurs, een toegankelijkere en laagdrempeligere manier om financiële informatie te vergaren.

Minder rendement

De finfluencers blijken aandelen aan te bevelen waarover professionele adviseurs juist wat minder enthousiast werden, na maanden van groeiend optimisme. Zij raden dus aandelen en cryptomunten aan waar in het recente verleden veel enthousiasme over was, wat erop wijst dat finfluencers hun adviezen niet op financiële kennis baseren, maar dat zij vooral de markt volgen. Wanneer vervolgens het rendement wordt vergeleken met dat van de marktindex, dan valt op dat zowel de aanbevolen aandelen als de aanbevolen cryptomunten significant lagere rendementen behalen dan deze index.

Eigenbelang

Finfluencers zijn meestal niet transparant over hun eigenbelang. Ander onderzoek toonde al aan dat sommigen hun invloed gebruiken om aandelen en cryptomunten eerst aan te prijzen en vervolgens zelf te dumpen (pump and dump) of om reclame te maken voor bepaalde brokers – ook een manier voor hen om geld te verdienen maar wettelijk niet toegestaan. Als er iemand geld verdient aan de aanbevelingen van finfluencers, dan zijn het de finfluencers zelf, niet degenen die hun adviezen opvolgen.

De onderzoekers hebben zelf ook nog een advies. Zij raden consumenten dan ook aan zich te richten op andere, meer betrouwbare, vormen van financiële informatie. En vanwege de groeiende vraag naar financieel advies via sociale-mediakanalen, bieden die ook een kans voor traditionele analisten. Door hun beleggingsonderzoek via sociale media te delen, kunnen zij beleggers beter informeren en opleiden, aldus De Regt en Gerritsen.

Lees meer

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Anouk de Regt (a.deregt@uu.nl) of Dirk Gerritsen (d.f.gerritsen@uu.nl).

In het artikel ‘Het opvolgen van finfluencer adviezen kost je rendement’ in ESB kun je meer lezen over dit onderzoek.

In de media

Ook andere media besteedden aandacht aan dit onderzoek: