Corné Pieterse benoemd tot EMBO Member
Prestigieus onderzoeksnetwerk verwelkomt Utrechtse bioloog
Plantenbioloog Corné Pieterse treedt toe tot EMBO, een Europees onderzoeksnetwerk voor toonaangevende wetenschappers in de life sciences. Het lidmaatschap van EMBO is niet alleen eervol, het biedt ook nieuwe kansen tot samenwerken en het uitwisselen van ideeën.

De EMBO, voluit European Molecular Biology Organization, viert dit jaar haar zestigjarig bestaan. Het genootschap heeft als doel het onderzoek in de life sciences te bevorderen en internationale samenwerkingen tussen onderzoekers te versterken. Daarnaast levert EMBO financiering voor onderzoeksbeurzen, cursussen, workshops en conferenties. De organisatie geeft bovendien vijf wetenschappelijke vakbladen uit.
EMBO-leden staan bekend om de grote bijdragen die ze leveren aan hun vakgebied. Het lidmaatschap is in die zin ook een eerbetoon – net als bij de Nobelprijzen kan een onderzoeker alleen worden voorgedragen door vakgenoten.
Afweersysteem van planten
Pieterses onderzoek draait om de vraag hoe planten zichzelf beschermen tegen schadelijke microben en insecten. Zijn team brengt in kaart hoe het afweersysteem van planten tot op moleculair niveau in elkaar zit. Met de kennis die hieruit voortvloeit, kunnen wetenschappers gewassen ontwikkelen die sterker zijn en toekunnen met minder bestrijdingsmiddelen. Dit kan uiteindelijk de sleutel zijn tot het verduurzamen van de landbouw en gezondere voeding.
Juist omdat vakgenoten uit mijn eigen onderzoeksveld dit in gang hebben gezet, voelt dit als een erkenning
“Ik vind het een grote eer om te zijn gekozen als lid van EMBO”, zegt Pieterse. “Juist omdat vakgenoten uit mijn eigen onderzoeksveld dit in gang hebben gezet voelt dit als een erkenning.”
Beginnende onderzoekers
Binnen het EMBO-netwerk gaat Pieterse zich vooral richten op het aanmoedigen en faciliteren van beginnende onderzoekers. “EMBO is een platform waar onderzoekers op hoog niveau elkaar opzoeken, maar juist ook waar jonge onderzoekers zich kunnen ontwikkelen. Ik hoop daaraan bij te dragen door bijvoorbeeld workshops te organiseren waar onderzoekers uit verschillende vakgebieden elkaar leren kennen en verder helpen.”
NPEC
Pieterse wil zijn EMBO-lidmaatschap ook inzetten om andere onderzoekers te laten kennismaken met , een nieuwe faciliteit voor plantenonderzoek in Utrecht. Binnen NPEC kunnen onderzoekers hightech apparatuur gebruiken om de groei en gezondheid van planten tot in extreem klein detail te bestuderen. NPEC opende haar deuren in 2023. Pieterse was een van de initiatiefnemers voor deze faciliteit, samen met zijn Utrechtse collega’s George Kowalchuk en Roeland Berendsen.
Eerdere mijlpalen
Pieterse heeft een indrukwekkende lijst prestigieuze prijzen en beurzen op zijn naam staan. In 2004 verleende de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) hem een Vici-beurs en werd hij benoemd tot hoogleraar Plant-Microbe Interacties. Zes jaar later volgde een ERC Advanced Grant van de European Research Council. In 2022 won hij de Spinozapremie, de hoogste Nederlandse onderscheiding voor wetenschappelijk onderzoek.
Overige Utrechtse EMBO-leden
Diverse onderzoekers bij de ̨ zijn in het verleden benoemd tot EMBO Member. Eerdere laureaten zijn Lukas Kapitein (2024), Albert Heck (2014), Ineke Braakman (2014), (2013), Anna Akhmanova (2010), Gerrit van Meer (2003, emeritus) en Robert Kaptein (1991, emeritus).