Catharijneconvent en 乐鱼后台 gaan verhalen verzamelen bij voorwerpen uit museumcollectie

NWO Museumbeurs toegekend

Catharijneconvent Utrecht - Foto: Wikimedia Commons/FaceMePLS
Catharijneconvent Utrecht - Foto: Wikimedia Commons/FaceMePLS

Marije de Nood van het Utrechtse en prof. dr. (Cultuurgeschiedenis) ontvangen een Museumbeurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor het project 鈥楬et voorwerp verhaald鈥. Zij gaan onderzoeken wat de beste manier is om 20e- en 21e-eeuwse persoonlijke verhalen over voorwerpen in de collectie te verzamelen, te presenteren en aan (externe) collecties te koppelen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de expertise van het Digital Humanities Lab van de 乐鱼后台.

Prof. dr. Joris van Eijnatten
Prof. dr. Joris van Eijnatten

Museum Catharijneconvent is het nationaal museum voor christelijke kunst, cultuur en geschiedenis. Met het vergrijzen, slinken of verdwijnen van christelijke gemeenschappen dreigt een belangrijk deel van het niet-tastbare religieuze erfgoed voorgoed te verdwijnen. Dat geldt in het bijzonder voor de herinneringen aan bijvoorbeeld kerkgang, Kerstmis, doop of communie in het verleden. Voor het vastleggen van herinneringen aan de jaren 鈥30, 鈥40 en 鈥50 is het 鈥渘u of nooit鈥. Daarnaast wil het museum ook de verhalen over nieuwe vormen van religiositeit verzamelen en ontsluiten.

Verhalen, objecten en mensen verbinden

Het onderzoek mondt uit in een model waarbij mensen via participatie hun verhalen duurzaam aan de materi毛le collectie van museum Catharijneconvent kunnen verbinden. Dit model wordt ontwikkeld in samenwerking met het Digital Humanities Lab. Door dit onderzoek worden verhalen verbonden met de materi毛le collectie (ook online) en vice versa, en mensen met elkaar. De resultaten zijn ook voor andere erfgoedinstellingen toepasbaar.

Museumbeurzen

NWO heeft in totaal aan zes museummedewerkers een Museumbeurs van elk maximaal 62.500 euro toegekend, met als doel talentontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek in de museale sector te bevorderen. Wetenschappelijk onderzoek vormt voor musea de bron voor nieuwe verhalen die met en over de collectie kunnen worden verteld. Onderzoeksvoorstellen voor de Museumbeurzen zijn gericht op de collectie, educatie, digitalisering of het bereiken van nieuw publiek en de resultaten komen direct ten goede aan de museale praktijk.

Meer informatie