Actieve twitteraars en hun invloed op het politieke debat
Utrecht Data School onderzoekt Nederlandse Twittersfeer

Thema鈥檚 als immigratie, Zwarte Piet en de Europese Unie leiden vaak tot felle discussies op sociale media. Rechtse en linkse twitteraars tweeten er op los, vaak is de toon heftig en polariserend. Wie zijn de politiek ge茂nteresseerde twitteraars in Nederland eigenlijk? Hoe verhouden zij zich tot de traditionele media? En hoe groot is hun invloed op de politiek? De Utrecht Data School zocht het uit, in opdracht van Vrij Nederland en Nieuwsuur. Wat blijkt? Discussies op de sociale media nemen vaak pas een hoge vlucht als er aandacht aan wordt besteed in de traditionele media.

Actieve twitteraars
Onder leiding van dr. Mirko Tobias Sch盲fer bracht de Utrecht Data School in kaart welke clusters er te onderscheiden zijn onder politiek ge茂nteresseerde actieve twitteraars en onderscheidt daarbij een 鈥渞echtse鈥 groep en een 鈥渃entrum-linkse鈥 groep. Uit het onderzoek blijkt dat van deze twitteraars de 鈥渞echtse鈥 groep (ongeveer 15.000 gebruikers) duidelijk homogener is. Zij retweeten vooral elkaar. De 鈥渃entrum-linkse鈥 groep is veel heterogener (ongeveer 40.000 gebruikers). Deze groep retweet ook accounts die in andere clusters te vinden zijn. Volgens Sch盲fer zou het helpen als politici zich zouden realiseren dat het beeld van de 鈥渂oze burger鈥 goeddeels wordt bepaald door een kleine luidruchtige minderheid op de sociale media.
Toon van tweets
De Utrecht Data School keek verder hoe negatief, positief of neutraal binnen beide clusters en het gehele netwerk op mediaberichten werd gereageerd. De onderzochte twitteraars voegen vaak een positief of negatief getint commentaar toe aan de mediaberichten. Uit een kleine 鈥 niet-representatieve steekproef 鈥 blijkt dat deze commentaren in het 鈥榬echtse鈥 cluster vaker negatief zijn.
De traditionele media zouden veel terughoudender met de berichten op Facebook en Twitter moeten omgaan. De commotie op sociale media is tegenwoordig op zichzelf al nieuws, maakt niet uit over welk onderwerp. Het zou een zegen zijn als de mainstream media wat dat betreft meer zelfbeheersing laten zien.
Traditionele media als versterker
Twitteraars in beide clusters refereren vaak aan andere media (kranten, TV, radio en websites). Na aandacht in de traditionele media nemen de discussies op Twitter vaak hevig toe. De traditionele media werken als versterker. Het onderzoek naar #Sleepwet toont aan dat de uitzending van Zondag met Lubach op 1 oktober 2018 over de sleepwet tot een flinke toename aan social media-activiteiten heeft geleid.

Verantwoording
Het onderzoek is uitgevoerd door Maranke Wieringa, Ludo Gorzeman en Daniela van Geenen onder leiding van Mirko Tobias Sch盲fer van de Utrecht Data School van de 乐鱼后台. Op grond van een dataset met alle Nederlandstalige tweets uit de periode 4-18 september 2016, verzameld door Buzzcapture identificeerden de onderzoekers ca. 1200 retweetclusters rond topics (voor een gedetailleerde beschrijving van de methode zie bij verslag onder Methodologie). Baserend hierop brachten zij in kaart welke clusters er te onderscheiden zijn onder politiek ge茂nteresseerde twitteraars.
Daarnaast onderzochten de studenten Luana Gomes Sousa e Sousa, Marjolein Krijgsman en Robin Lambriex de samenhang tussen activiteiten op sociale media en berichtgeving in de mainstream media op basis van een sample van tweets over de sleepwet in de periode 30 september-23 november 2017.