Europees Specialist Chirurgie Gezelschapsdieren (diplomate ECVS)
Dr. van Nimwegen is europees specialist chirurgie (ECVS) van gezelschapsdieren met expertise in de behandeling van tumoren bij honden en katten, minimaal invasieve chirurgie (kijkoperaties) en nieuwe behandeltechnieken zoals laserchirurgie, fotodynamische therapie en brachytherapie (bestraling van tumoren met behulp van radioactieve holmium bolletjes). Vanuit zijn chirurgische expertise draagt dr. van Nimwegen bij aan de internationaal vooraanstaande chirurgie handboeken op gebied van tumorchirurgie en minimaal invasieve chirurgie bij gezelschapsdieren.
Naast specialist chirurg is dr. van Nimwegen als stralingsdeskundige toezichthouder over het radionucliden B-laboratorium van het Universitair Dierenziekenhuis voor therapeutische toepassing van radionucliden.
Dr. van Nimwegen vertegenwoordigt de Oncologische Chirurgie (tumor chirurgie) binnen het multidisciplinaire oncologiecentrumt ÀÖÓãºǫ́ KankerCentrum voor Dieren en in de klinische oncologie onderzoeksgroep OnGo. Dit is een samenwerking tussen de chirurgische oncologie, medische oncologie, medische beeldvorming en pathologie met als doel een optimale diagnose en behandeling van dieren met kanker (tumoren) en translationaal onderzoek naar behandelmethoden voor kanker bij dieren én mensen.
De expertise in minimaal invasieve chirurgie (kijkoperaties) bij honden en katten bestaat in Utrecht al ruim 30 jaar. Naast laparoscopische sterilisatie doen wij ook complexe ingrepen in buik- en borstholte via kijkoperaties, zoals het verwijderen van bijniertumoren, pancreastumoren, resterend ovarieel weefsel, longtumoren en de behandeling van chylothorax en pericardovervulling.
Dr. van Nimwegen houdt zich bezig met verschillende onderzoeksprojecten binnen de veterinaire chirurgie en translationele/One Medicine behandelmethoden binnen de klinische oncologie onderzoeksgroep OnGo, waaronder:
Dr. van Nimwegen's onderzoek focus ligt bij de ontwikkeling van nieuwe minimaal invasieve therapie voor niet-operabele tumoren door middel van injecteren van radioactieve holmium (166-Ho) microsferen. In deze hoedanigheid is hij betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe tumortherapieën bij mensen op het UMC-Utrecht en Radboudumc Nijmegen. De resultaten van nieuwe experimentele tumortherapieën bij honden en katten, tot stand gekomen door de samenwerking tussen het UMCU en Diergeneeskunde, dienen ook als model voor toepassing van diezelfde therapieën bij de mens.
Op dit moment loopt er een groot onderzoeksproject wat gefinancierd wordt door de Nederlandse Wetenschaps Organisatie (NWO-TTW) naar de ontwikkeling van een minimaal invasieve beeld-gestuurde behandeling van hersentumoren door middel van gerichte injectie met radioactieve holmium microsferen. Dit betreft een samenwerking tussen Diergeneeskunde, Radboud UMC, TU Delft, UMC Utrecht en enkele high-tech bedrijven op gebied van beeldgestuurde technieken. Ontwikkeling en pre-klinische toepassing (onder andere in veterinaire patienten) worden bij Diergeneeskunde onderzocht (promotieonderzoek Chiron Morsink). Ontwikkeling van de behandeltechniek, een beeldgestuurd naaldsysteem en dosimetrie worden binnen het Radboud onderzocht (promotieonderzoek Nienke Klaasen). Het hele team is onderdeel van de Holmium Translational Research Group, onder leiding van dr. Frank Nijsen (Radboudumc).
De ‘European Board of Veterinary Specialisation’ () is verantwoordelijk voor training, toetsing en accreditatie van veterinaire specialisten in Europa. Een ·¡µþ³Õ³§Â® Europees Veterinair Specialist heeft na de studie Diergeneeskunde een postacademische opleiding gevolgd van drie jaar met aansluitend een examen. Op de faculteit Diergeneeskunde werken EBVS-specialisten uit verschillende vakgebieden. Ook is de faculteit een erkend opleidingsinstituut voor diverse specialisaties. Hiermee dragen we bij aan hoogwaardige kwalitatieve patiëntenzorg.