乐鱼后台

Dr. Johanna Heeb

Earth Simulation Lab
Princetonlaan 4
Kamer 1.06
3584 CB Utrecht

OVER MIJ

Microstructuren en alles wat te maken heeft met steenzout, evaporieten, hydratatie en deformatie zijn al een passie van me sinds ik Geowetenschappen ben gaan studeren. Ik ben gefascineerd door de mogelijkheid om gesteenten fundamenteel te zien veranderen op laboratoriumschaal en hoe zulke resultaten ons in staat stellen om de dynamische impact van korrelschaalmechanismen op de reologie van hele geologische structuren beter te begrijpen. De mogelijkheid om met mijn onderzoek bij te dragen aan de energietransitie is voor mij een grote persoonlijke motivatie.

De BIG PICTURE

Een van de belangrijkste uitdagingen van onze tijd is om de wereldwijde CO2-uitstoot te beperken en de productie en consumptie van hernieuwbare energie onafhankelijker te maken van seizoensgebonden schommelingen. Een wereldwijde doelstelling op dit moment is het gebruik van waterstof als tussenmedium voor energieopslag en de ontwikkeling van Underground Hydrogen Storage (UHS), met steenzoutgrotten als betrouwbaar opslagcomplex. Als onderzoeker ben ik momenteel vooral geinteresseerd in de beoordeling van veilige omstandigheden voor UHS met een korte cyclus in zoutcavernes.

Mijn HUIDIGE ONDERZOEK

Ik ben geinteresseerd in het ontdekken van de mechanismen op korrelschaal die de deformatie van zout beheersen onder omstandigheden van waterstofopslag en om input te leveren voor numerieke modellen die gericht zijn op het voorspellen van de integriteit van de opslag en de operationele veiligheid. Triaxiale deformatie experimenten en permeametrie worden gebruikt om natuurlijke steenzoutmonsters te vervormen om in-situ condities van de cavernewanden te simuleren tijdens cyclische waterstofopslag onder condities die van toepassing zijn op zoutcavernes in NW-Europa.