Ingrid Robeyns werkt op vraagstukken in de hedendaagse politieke filosofie en toegepaste ethiek, en bezet de leerstoel Ethiek van Instituties aan het Ethiek Instituut. Ze is gespecialiseerd in toegepast en "niet-ideale" ethiek en politieke filosofie, en in interdisciplinair en synthetisch normatief onderzoek, als ook in het ontwikkelen van de normatieve kaders, theorie毛n en methodes die voor dit soort onderzoek nodig zijn.
In september 2023 is ze begonnen met een 5-jarig onderzoek naar visies over hoe toekomstige samenlevingen er uit zouden kunnen zien, vanuit ethisch en politiek-filosofisch perspectief. Dit onderzoek is gefinancieerd door een NWO-VICI beurs. Daarnaast is ze als visiting professor verbonden aan het Center for Analysis of Social Exclusion (CASE) van de London School of Economics (LSE).
Tot eind 2022 werkt zij aan de synthese van het , waarin onderzocht wordt of er morele redenen zijn voor bovengrenzen in de verdeling van economische en ecologische hulpbronnen. Deze vragen worden onderzocht in combinatie met meerdere innovaties in de filosofie van (her-)verdelende rechtvaardigheid, zoals het ontwikkelen van methodes voor niet-ideale analyse, de vraag naar de actoren van rechtvaardigheid, als ook de vraag wat liberale filosofie (over ecologische en economische ongelijkheden) kan leren van niet-liberale en/of niet-westerse benaderingen. In juli 2023 verscheen bij Open Book Publishers , met een selectie van gepubliceerde onderzoeksartikelen als ook nieuwe hoofdstukken, geschreven voor vakgenoten. Voor het bredere publiek schreef Robeyns een boek met een pleidooi voor bovengrenzen aan rijkdom, wat verschenen is bij De Bezige Bij, bij Allen Lane/Penguin, bij Fischer Verlag, en later nog zal verschijnen in vertalingen in het Kroatisch, Italiaans, Spaans, Russisch, Deens, Koreaans, en Japans.
Daarnaast is ze betrokken bij andere onderzoeksprojecten. Zo was ze in de eerste termijn van het zwaartekrachtproject actief als co-PI en lid van het managementteam. ESDiT is een project waarin onderzoekers (vooral maar niet uitsluitend filosofen) van 6 Nederlandse universiteiten samenwerken.
De belangrijkste lijnen in haar onderzoek en onderwijs in de laatste 20 jaar gaan over de ethische analyse van economische instituties en systemen, de capability-benadering, sociale rechtvaardigheid, en de ethiek van institutionele verandering (zowel in concreet beleid en wetten, als ook systeemanalyse, informele instituties, en sociale normen.) In December 2017 publiceerde zij het boek , wat zowel een inleiding als ook een eigen interpretatie geeft van de capability-benadering. Dit boek is Open Access uitgegeven bij Open Book Publishers, en kan gratis gedownload worden van de website van deze uitgever.
Ingrid Robeyns streeft ernaar als generalist te werken, en om inzichten van zeer verschillende onderzoekslijnen met elkaar in verband te brengen. Voorbeelden van onderwerpen waarover ze de laatste tien jaar onderzoek heeft gedaan zijn de ethiek van autisme (en het gebruik van 'labels' in de kinderpsychiatrie), basisinkomen, de notie 'menselijke diversiteit', en vraagstukken over klimaatsethiek/duurzaamheidskwesties.
De voorbije jaren heeft ze onderwijs gegeven over de ethiek van instituties, de ethiek van kapitalisme, de capability benadering, klimaatsethiek, en gastcolleges over onderwerpen waarover ze onderzoek doet, als ook over publieksfilosofie. Ze heeft ook een tiental promovendi begeleid in hun eerste stappen als wetenschappers.
Ingrid Robeyns was de eerste academische directeur van de Nederlandse Onderzoeksschool Wijsbegeerte (OZSW). Op internationaal vlak heeft ze recent de rol vervuld van President van de Human Development and Capability Association (2018-2020). Daarnaast vervulde ze verschillende redactionele rollen, waaronder als associate editor van het tijdschrift . Robeyns is een actief lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie der Wetenschappen (KNAW). Ze is ook al jarenlang actief in bottom-up initiatieven voor het beschermen van de , als ook het noodzakelijke activisme om de randvoorwaarden daartoe te garanderen.
Zowel in Nederland als internationaal geeft Ingrid Robeyns regelmatige ethische/filosofische duiding over publieke kwesties. Van 2015 tot 2022 maakte zij deel uit van het Filosofisch Elftal van dagblad Trouw. Ze was ook een van de mede-oprichters van de blog . Aan het Ethiek Instituut van de 乐鱼后台 nam ze het initiatief voor de , en voor de Ethische Annotaties, een publicatiereeks waarin onderzoekers van het Ethiek Instituut de inzichten uit de academische filosofie over belangrijke sociale kwesties ontsluiten voor een breder publiek. Op internationaal vlak draagt Ingrid Robeyns sinds 2006 bij aan de blog . Ze geeft ook regelmatig interviews voor internationale media.