ÀÖÓãºǫ́

Dr. Agnes Andeweg

Onderzoeker
Genderstudies
Universitair hoofddocent
Wetenschappelijk Personeel
030 253 9817
a.andeweg@uu.nl

Agnes Andeweg is universitair hoofddocent literatuurwetenschap bij University College Utrecht. Zij is gespecialiseerd in moderne Nederlandse letterkunde, de gothic novel (1800-heden) en Nederlandse cultuurgeschiedenis en culturele herinnering, met een focus op gender, seksualiteit, koloniaal verleden en nationale identiteit. Ze is geïnteresseerd in de manier waarop literatuur individuele en collectieve identiteiten helpt vormgeven. In het najaar van 2024 was ze gastonderzoeker bij het Digital Humanities Lab van de Universiteit Basel. Ze doceert cursussen over literatuurwetenschap, samenlezen en methoden in de geesteswetenschappen. Ze is als onderzoeker en promotiebegeleider betrokken bij het NWA-project . 

Andeweg schreef een proefschrift over het gotieke in NEderlandse romans uit de jaren tachtig (Griezelig gewoon, Amsterdam UP 2011) en stelde de bundel Gothic Kinship (Manchester UP 2013) samen met Sue Zlosnik. In 2014 won haar essay ‘Manifestations of the Flying Dutchman: on materializing ghosts and (not) remembering the colonial past’ de essayprijs van de International Society for Cultural History. Met de gemeente Terneuzen deed ze een NWO Alfa Meerwaarde project wat resulteerde in het boek De Vliegende Hollander en Terneuzen: van internationaal symbool tot lokale legende. Ze stelde de bundel Seks in de nationale verbeelding: culturele dimensies van seksuele emancipatie (Amsterdam UP, 2015). Ze publiceerde onder andere in Dutch Crossing, Early American Literature, the Journal of Dutch Literature, Cultural History, Nederlandse Letterkunde, Tijdschrift voor Genderstudies, en Sexuality & Culture. In 2022 was ze voorzitter van de jury van de P.C. Hooftprijs voor proza, die werd toegekend aan Arnon Grunberg. Recent stelde ze met Jesse van Amelsvorot een themanummer samen over gastvrijheid en het werk van Ali Smith (C21), en verscheen haar bundel (met Heidi Kurvinen) Transnational feminism in non-English speaking Europe 1960-1990 (Palgrave, 2024).

Bij University College Utrecht initieerde ze het eerste One Book One Campus project in Nederland in 2017. In 2022 organiseerde ze een universiteitsbrede One Book One Campus voor de ÀÖÓãºǫ́ met Bernardine Evaristo's Girl Woman Other als geselecteerd boek. De tweede universiteitsbrede editie in 2024 was gewijd aan Anton de Koms Wij slaven van Suriname.