"Voor gendergelijkheid in de film- en televisiesector is een cultuuromslag nodig"
Willemien Sanders bij Villa VdB

In het bedrijfsleven is het al verplicht: een vrouwenquotum. Dit bevordert de gelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer. In de film- en televisiesector valt echter nog veel te winnen. Docent Media- en cultuurwetenschappen Willemien Sanders deed er uitgebreid onderzoek naar en vertelde hierover bij het radioprogramma Villa VdB.
Cijfers
Het onderzoek van Sanders komt voort uit noodzaak. "Wanneer collega's het gesprek over de representatie van vrouwen aangingen, kregen ze alleen te horen dat het goed ging, en zeker beter dan vroeger. Toen ze hier de cijfers bij wilden pakken bleken deze niet te bestaan." Sanders en haar collega's besloten vervolgens om het onderzoek zelf maar op te pakken.
De resultaten beloven niet veel goeds, zegt Sanders. "Op alle fronten zijn vrouwen minder vertegenwoordigd. Ook wanneer het aantal producties stijgt profiteren vrouwen daar pas later en veel minder van." Dit ligt overigens niet aan het aanbod van vrouwelijke werknemers. "We zien dat op de filmacademie al jaren lang meer vrouwen afstuderen dan mannen. Dat roept bij ons de vraag op: waar blijven die vrouwen?" Een vraag waarop ook Sanders geen antwoord kan geven.
Cultuuromslag
Volgens Sanders is het niet gek dat ook de film- en televisiesector kampt met ongelijkheden – het is een probleem binnen de gehele samenleving. "De grondslag hiervan is een diepgeworteld idee over wat vrouwen en mannen zouden kunnen of willen doen. Dat probleem hebben vrouwen niet alleen in deze sector, maar ook in andere."
"Er wordt ook op andere plekken ontzettend gepusht om vrouwen in leidinggevende functies te krijgen. En zoiets gebeurd niet vanzelf: daarvoor hebben we echt een cultuuromslag nodig", aldus Sanders.