Robots, baby's en kippen: een kijkje achter de schermen bij taalwetenschapper Aoju Chen
Aoju Chen bij RTV Utrecht

De serie 'Het gebeurt in Utrecht' van RTV Utrecht portretteert het onderzoek van zes bijzondere ÀÖÓãºǫ́-wetenschappers. In de laatste aflevering staat hoogleraar Taalontwikkeling Aoju Chen centraal.
Taalles van een robot

De prosodie van taal
Chen richt zich in haar onderzoek met name op de prosodie van taal. "Prosodie is eigenlijk de melodie van taal. Als je praat gebruik je woorden, maar je moet woorden bij elkaar brengen. Dat doe je eigenlijk via de melodie van de spraak. Dat noemen we prosodie", legt Chen uit.
Ze onderzoekt bijvoorbeeld of taalles krijgen van een robot die dezelfde prosodie gebruikt als de leerling zorgt voor een sneller leerproces. "We hebben gekeken naar de ervaring van kinderen tijdens het leerproces: de interactie, de gezichtsuitdrukkingen, hun oogcontact met de robot en hun lichaamstaal. Met die informatie kunnen we zien dat kinderen in de groep waar de robot zich heeft aangepast meer signalen van betrokkenheid vertonen."
Kippen en baby's
Taal is overal om ons heen aanwezig. Zelfs bij de kippen in haar tuin ziet Chen het belang van taal. "Het is heel leuk om te kijken hoe ze over alles met elkaar communiceren. Het tempo, de intensiteit en de toonhoogte van hun geluiden maken allemaal uit voor de boodschap die ze voor elkaar hebben – de prosodie van de kippen eigenlijk."
Terug op de universiteit is Chen een onderzoek gestart naar het stimuleren van de brein- en taalontwikkeling bij te vroeg geboren baby's. "Hersenen hebben echt stimulans nodig om te groeien. Het belangrijkste is de spraak van de moeder of andere sprekers. Als ze te vroeg geboren zijn, missen ze echt heel veel van dat aanbod." Met dit onderzoek hoopt Chen dan ook dat pasgeboren baby's met een groter spraakaanbod zoveel mogelijk ontwikkeling kunnen doormaken.