Kila van der Starre over haar promotieonderzoek naar poëzie buiten het boek

Poëzie is nog altijd springlevend in onze samenleving, concludeerde dr. Kila van der Starre (Talen, Literatuur en Communicatie) in haar proefschrift, dat ze afgelopen week verdedigde. De reden waarom we soms denken dat dat niet zo is, is dat poëzie vaak opduikt op plekken waar we het niet verwachten: op straat, tijdens begrafenissen, of op lichamen in de vorm van tattoos. Poëzie leeft vooral buiten het boek.

De context van poëzie
Er is een belangrijk verschil tussen poëzie binnen en buiten het boek, legt Van der Starre uit bij radioprogramma : "Waar ik in mijn onderzoek aandacht aan besteedt is hoe de context van een gedicht betekenis kan toekennen." De context kan bestaan uit bijvoorbeeld de locatie van een straatgedicht, of het feit dat alleen de eerste regel van een gedicht bovenaan een rouwadvertentie is toegevoegd.
±õ²Ô²õ³Ù²¹²µ°ù²¹³¾±è´Çë³ú¾±±ð
Een andere onverwachte plek waar poëzie te vinden is, is Instagram. "Toen Instagram in 2010 werd gelanceerd, dacht inderdaad niemand: dit wordt een poëziemedium," vertelt Van der Starre aan . "Maar als je er langer over nadenkt, is het niet zo gek. Gedichten zijn eigenlijk heel visuele dingen." Instagramdichters zijn door het platform misschien meer zichtbaar, maar Van der Starre denkt niet dat het nieuwe dichters zijn: "De meeste Instagramdichters schreven daarvoor ook al poëzie. Dichters gebruiken gewoon altijd alle media die voorhanden zijn."