De Gouden Eeuw in 2020

Afbeelding: Wikimedia Common

Nog altijd is de Gouden Eeuw een periode waar we graag naar terugverwijzen en onszelf mee vergelijken. Maar waarom vinden we de zeventiende eeuw zo belangrijk? En welke elementen ervan moeten we onthouden? Prof. dr. Maarten Prak (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) was te gast bij  en werd ge茂nterviewd door over deze vragen.

Waarom de Gouden Eeuw?

"Voor Nederland is de aantrekkingskracht zonder meer dat dit de meest succesvolle periode ooit uit onze geschiedenis was en zal blijven," legt Prak uit bij . In de zeventiende eeuw was Nederland een wereldspeler, waarvan de gevolgen nu nog steeds over de hele wereld zichtbaar zijn. Daarom is er vanuit zowel Nederland als het buitenland belangstelling voor dit deel van onze geschiedenis.

Prof. dr. Maarten Prak. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Maarten Prak

Nederland immigratieland

Vaak wordt de Gouden Eeuw onthouden als een succesverhaal. Schaduwkanten, zoals het slavernijverleden van Nederland, en minder bekende feiten worden niet genoemd. "Een van de dingen die heel kenmerkend was voor Nederland in de zeventiende eeuw: een immigratieland, met enorme aantallen vluchtelingen en immigranten," vertelt Prak. Volgens hem is het belangrijk om, wanneer we onze identiteit aan de Gouden Eeuw verbinden, ook deze verhalen te bespreken.

Actie en reactie

Naar aanleiding van de discussies besloot Prak om zijn boek 'Gouden Eeuw: Het raadsel van de Republiek' te herzien: deze week verscheen 'Nederlands Gouden Eeuw'. In benadrukt hij dat het debat over de term 'Gouden Eeuw' niet alleen over politieke correctheid gaat, maar al langer onder historici speelt: "Historici zijn ook burgers. Wetenschap en maatschappij reageren op elkaar, zonder dat je kunt zeggen wat de oorzaak en wat het gevolg is."

Trots of schaamte

De zeventiende eeuw is en blijft een belangrijke periode voor Nederland, maar moeten we er nu trots op zijn of ons ervoor schamen? "Het is een geschiedenis die ons niet onberoerd kan laten, maar ik probeer gevoelens van schaamte of trots te vermijden," zegt Prak. "We profiteren nog van de gevolgen, we zijn nog steeds een van de meest welvarende landen in de wereld. Anderzijds hebben sommigen, met name nazaten van degenen die toen en de eeuwen daarna als slaven verhandeld werden, ook honderden jaren later nog last van die geschiedenis.

Meer informatie