"Categorieën zijn wél geschikt om representatie in kaart te brengen"

Een aantal studenten staan voor het Academiegebouw. Foto: Humphrey Daniëls
Foto: Humphrey Daniëls

Eerder dit jaar werd bekend dat het CBS en universiteiten een samenwerking zouden aangaan door met behulp van de Barometer Culturele Diversiteit de diversiteit in het hoger onderwijs te meten. Gerwin van Schie (Media- en Cultuurwetenschappen) deelt met  zijn visie op dit nieuws en de kritiek die erop werd geleverd.

 Gerwin van Schie MA
Gerwin van Schie

Data is niet neutraal

Van Schie doet onderzoek naar de manier waarop data over ras en etniciteit wordt verzameld. Vaak wordt kritiek geleverd op hoe die data wordt gebruikt om te discrimineren, maar Van Schie benadrukt dat de data zelf ook niet neutraal zijn. Het probleem is dat websites zoals de Leefbarometer, een website van de overheid waarin de 'leefbaarheid' van wijken wordt weergeven, zich voordoen als objectief en neutraal: hierdoor kan geen politiek gesprek worden gevoerd over de manier waarop data verzameld en gebruikt wordt.

Labels en representatie

In november 2020 diende de VVD een motie in om te stoppen met de Barometer Culturele Diversiteit in het hoger onderwijs, omdat zij niet wilden dat universitaire medewerkers werden gereduceerd tot hun achtergrond. Van Schie ziet dit anders. "Deze barometer is bij uitstek een applicatie waar je iets positiefs mee had kunnen doen: namelijk meten wat de situatie is in het hoger onderwijs en beleid maken dat die situatie verbetert," legt hij uit. "Ik ben het ook totaal niet eens met labels als ‘niet-Westers’ en ‘allochtoon’, maar deze categorieën zijn wél geschikt om de representatie in kaart te brengen van mensen die op basis van ras of etniciteit gemarginaliseerd worden."

Meer informatie