Studentenblog: Door studenten ontwikkelde app op 10de plek in App Store
Studenten Bastiaan van Gilst en Bj枚rn Koemans werken al jaren zij aan zij met onderzoeker Ronald Poppe aan de BestLiar app. De twee startten bij het project tijdens het eerste jaar van hun bachelor en nu bij het afronden van hun masterscripties zijn ze nog steeds actief betrokken. Het is soms uitdagend, maar beiden zijn trots op wat ze samen bereikt hebben. Met als kroon op hun werk landelijke bekendheid en op dit moment 1560 gebruikers in de app, met meer dan 12.000 gespeelde rondes van gebruikers.
Van start als honoursproject
In het eerste jaar van de bachelor Informatiekunde startte Bastiaan en Bj枚rn met hun honoursproject. Samen met zeven andere studenten gaan ze aan de slag met het ontwikkelen van een proof of concept voor de BestLiar app. Hierbij stond gamification centraal. Het idee was dat er een app ontwikkeld werd waarin ze data konden verzamelen over hoe mensen liegen en wanneer mensen denken dat er een leugen wordt verteld. Door deze informatie in een app op te halen, kon er op grote schaal data verzameld worden en werden ook mensen buiten de universiteit betrokken bij het onderzoek.

Aan de slag
Bij afronding van het honoursproject lag er een proof of concept, maar de app moest nog gebouwd worden. Bastiaan en Bj枚rn kregen de vraag om als student assistent bij Ronald aan de slag te gaan en de app echt te gaan bouwen.
Tijdens de verdere uitwerking blijkt dat de twee toch terug naar de tekentafel moeten. Ze starten met het verder uitdenken van de spelelementen, de technische architectuur en de lay-out van de app. Daarna gaan ze aan de slag met het ontwerpen van de app. Bastiaan en Bjorn maakte snel een verdeling gemaakt. Bj枚rn regelde het ontwerpen en bouwen van de app, terwijl Bastiaan zich focuste op de achterkant van de app en zich bezig hield met de data-opslag en de logica van de app.

Het wiel opnieuw uitvinden
Tijdens het project kwamen Bastiaan en Bj枚rn voor een aantal uitdagingen te staan. Zo was het niet mogelijk om de standaard frameworks te gebruiken voor de app. Dit zorgde ervoor dat ze alles zelf moesten ontwikkelen en zelf deels het wiel opnieuw moesten uitvinden. Dit was heel leerzaam, maar ook uitdagend. Daarnaast was het live zetten van de app ook niet gemakkelijk. Er kwam veel bij kijken, denk aan ethische goedkeuring, data-veiligheid, maar ook de vraag: wie kan de app daadwerkelijk in de App Store zetten.
Altijd ruimte voor verbetering
Na drie jaar hard werken kwam de app vorig jaar in de App Store. Maar dit betekent niet dat het werk voor Bastiaan en Bj枚rn erop zit. Op dit moment zit er geen einddatum aan het project dus voorlopig blijven ze data verzamelen. Dagelijks zijn Bastiaan en Bj枚rn bezig met verbeteren van de app. Ze proberen de app altijd beter te maken voor hun gebruikers. Ook verandert de technologie constant, zoals bijvoorbeeld met de komst vanAI, en kijken ze hoe ze dit kunnen implementeren in de app. Zo blijft er altijd ruimte voor verbetering, maar gelukkig krijgen ze ook volledig de vrijheid om dit soort aanpassingen te doen.
De volgende stap is om dagelijkse challenges te organiseren. Zo kunnen zorgen ze dat gebruikers in de app actief blijven.

Op de 10de plek in de App Store
Als de twee terugkijken op de afgelopen jaren steken er toch twee momenten met kop en schouder bovenuit. Zo deden ze in 2023 mee aan het Betweter Festival. Hier kregen ze voor het eerst de kans om hun app live te laten testen en de eerste reacties bezoekers op te halen.
Maar wat zeker ook niet mag ontbreken is, de mediastorm in december 2024. De app kwam voorbij bij NPO Radio 1, RTL Nieuws en het AD. Ook werd de app ineens heel veel gedownload en stegen ze in de ranglijsten van de App Store. Uiteindelijk stonden ze net op de 10e plek in de ranglijst entertainment in Nederland, onder Disney Plus. Een hele mooi prestatie!
鈥 Ook was het erg leerzaam om zo nauw met onderzoekers samen te werken. De samenwerking was erg informeel en we vormden echt een team. We hebben ook veel geleerd over het omgaan met data en privacy in onderzoek, naast het rapporteerbaar houden van je onderzoeksdata.鈥 Bastiaan en Bjorn
Tijdens dit project kregen Bastiaan en Bj枚rn ook de kans om hun kennis van de bachelor Informatiekunde in praktijk te brengen.
"IT en IT-systemen zijn hulpmiddelen en geen doel op zich. Het zijn middelen om een doel te bereiken. Bij Informatiekunde leerde ze kijken naar bestaande concepten, hoe je deze kan oplossen met IT.
Je leert met ander perspectief dingen aanvliegen en kijkt dus ook naar processen en bedrijfskunde kant. Op deze manier kan je brug bieden tussen IT en processen.鈥